Kohus saatis palatikaaslase tapnud noormehe seitsmeks aastaks vangi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keito Kaljulaid kohtus.
Keito Kaljulaid kohtus. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Harju Maakohus tunnistas tänase otsusega 25-aastase Keito Kaljulaidi süüdi tapmises ja mõistis talle karistuseks seitse aastat vangistust.

Määratud vangistusest kuulub mahaarvamisele üks päev, mille noormees viibis eelvangistuses, teatas Harju maakohtu pressiesindaja.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas Kaljulaidi selles, et 2015. aasta 21. juuni õhtul Wismari haiglas olles ei talunud ta palatikaaslase häälitsemist ja istus kaksiratsi viimasele peale. Seejärel surus ta kannatanu näole padja, teda niiviisi lämmatades.

Samuti kägistas ta kannatanut kätega ja nööriga. Kui haigla personal viimaks sekkus, oli kannatanu juba teadvuse kaotanud ning suri teadvusele tulemata neli päeva hiljem.

Kohus leidis, et Kaljulaidi tegevuses oli põhjuslik seos kannatanu surmaga. Asjas andsid selgituse neli eksperti, kelle arvamustest selgus, et Kaljulaid oli tapmise toimepanemise hetkel süüdiv. Kohtu hinnangul pandi tegu toime kaudse tahtlusega.

Prokurör taotles Kaljulaidi karistamist kümneaastase vangistusega. Kaitsja taotles õigeksmõistvat otsust, alternatiivina karistuse mõistmist alla alammäära ja tingimisi.

Kuna noormees kahetses kohtus oma tegu, määras kohus talle karistuse alla sanktsiooni keskmist määra. Lisaks arvestas kohus karistusmäära valikul tõsiasja, et haiglas ei olnud tagatud ohjeldatud patsientide piisav turvalisus. 

Põhja Ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Saskia Kask on rahul, et kohus nõustus prokuratuuriga süüküsimuses. «Ka kohus leidis, et süüdistatav vastutab oma teo eest ning peab kandma reaalset vangistust,»  ütles Kask. «Küll aga mõistis kohus süüdistatavale kergema karistuse, kui mina prokurörina küsisin, kuid edasikaebamise karistuse osas otsustan pärast täispika kohtuotsuse motiividega tutvumist,»  lisas ta.

Kriminaalasja arutati kinnisel istungil ja kohus kuulutas istungi kinniseks süüdistatava delikaatsete isikuandmete kaitseks. Otsuse edasikaebamise soovist tuleb kohtule teatada seitsme päeva jooksul. Apellatsiooni võib esitada 15 päeva jooksul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles