Blogi: Savisaare protsess hargneb pärast suvepausi edasi (6)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus jätkus täna pärast suvepausi Edgar Savisaare ja teiste süüdistatavate kohtuprotsess, kus sõna sai riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Postimees kajastas kohtusaalis toimuvat blogis.

Vaata ka järele, mis toimus täna hommikul vahetult enne istungi algust kohtumaja ees:

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles täna hommikul Kuku raadiole antud intervjuus, et talle teadaolevalt ei tohiks olla ühtegi takistust, miks protsess peaks edasi lükkuma. 

Terviseekspertiisi õigsuse üle on küll vaieldud, kuid kummutatud pole, seega pole õigust kahelda, et Savisaar on võimeline kohtuistungitele ilmuma, sõnas ta. Seda enam, et Savisaar on andnud nii kindla jah-sõna valimistel kandideerida. 

Kuna terviseekspertiisi järgi oli Savisaar juunis võimeline kohtuprotsessis osalema, kui ta oma tervise eest õigesti hoolitseb, järeldab Evestus, et Savisaar seda ei teinud ja/või kasutas haigust venitamisena. Evestus sõnas, et seda väidet on tal õigus vajadusel kohtus argumendina kasutada ja võimalikud istungite venitamised tuleb välistada. 

Evestus sõnas, et istungite ajakava kohandatakse haige vajadusega, räägitakse läbi, et kohtualune saaks puhata ja võimaldada talle vajadusel kiirabi või tervishoiutöötajaid. 

Samuti kui kohtuprotsess peaks venima, ei tohiks olla mingit kahtlust, et süüdistused langeksid mõne kuu või aasta pärast ära, sõnas ta.

Enne suvepausi 14. juunil toimunud viimane istung jäi üürikeseks, sest Edgar Savisaare tervisenäitajad olid kehvad ja kohtusaali tulnud ihuarst Peep Põdder soovitas patsiendile kutsuda kiirabi. Kohale saabunud kiirabibrigaad toimetas kohtualuse haiglasse, kus Savisaar viibis mitu päeva.

«Tänase seisuga ei oska me ette ennustada, millised taotlused ja tegevused teisipäevasel kohtuistungil võivad tulla. Tänase seisuga ei ole kohtule täiendavaid taotlusi laekunud ning edasine menetlus selgubki kohtuistungi käigus,» ei osanud kohtu pressiesindaja Anneli Vilu istungite käiku prognoosida.

Kui süüaluste kaitsjatel kohtule rohkem taotlusi esitada ei ole, peaks kohtulik uurimine lõpuks päriselt algama ja riigiprokurör Steven-Hristo Evestus saab pidada oma avakõne.

Avakõnes on Evestusel eeldatavasti plaanis paotada ka kaarte selles osas, kes on suvepausi ajal prokuratuuriga võimalikku kokkuleppe saavutamiseks läbirääkimisi pidanud. Postimehe andmetel soovivad kokkulepet endine maadevahetaja Villu Reiljan ja MTÜ Eesti Keskerakond.

Taotluse võib esitada ärimees Hillar Tederi kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg, kes eile ei avaldanud, kas tal selline plaan on. Luberg leiab, et kohtueksperdi Marika Väli ütlused annavad jätkuvalt alust küsida, kas Savisaare terviseekspertiisi läbiviimisel järgiti seadust.

«Eksperdi vastused nii minu kui kohtu küsimustele annavad minu hinnangul jätkuvalt aluse tõstatamaks küsimus, kas ekspertiisi läbiviimisel on järgitud seadust. Kas ja millises menetlusstaadiumis ma seda aspekti kohtus lähemalt käsitlen, kas ma esitan seoses sellega täiendavaid taotlusi, ma tõepoolest ennustada ei oska,» lausus Luberg.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) kohtuarst Marika Väli jäi juunikuisel teisel istungil pärast kokku üle nelja tunni kestnud küsitlemist ekspertiisikomisjoni varasema seisukoha juurde: Edgar Savisaar on võimeline kohtuprotsessil osalema ja süüdimõistmisel karistust kandma.

Savisaare tervist hinnanud neljaliikmelisse ekspertkomisjon kaasati lisaks kolmele EKEI eksperdile Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht, kardiovaskulaarse meditsiini professor Margus Viigimaa. Vannutamata eksperti Viigimaad tuli hoiatada, et teadlik vale ekspertarvamuse andmine on seaduse järgi karistatav.

Luberg küsis Välilt, miks Viigimaalt nõutav allkiri oli antud kolm päeva pärast ekspertiisiakti valmimist. Kardioloog Margus Viigimaa ütles ise pärast juunikuist istungit Postimehele, et teda hoiatati enne ekspertarvamuse andmist, samuti, et ta andis selle kohta, et teda on hoiatatud, ka enda allkirja.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles