Ministeerium ei kavatse kooseluseaduse rakendusaktidega tegeleda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeerium
Justiitsministeerium Foto: TOOMAS HUIK/PM

Justiitsministeerium ei kavatse kooseluseaduse rakendusaktidega tegeleda hoolimata Eesti Juristide Liidu teisipäevases pöördumises väljendatud soovist tööd kooseluseaduse rakendusaktide väljatöötamisel jätkata.

«Mis puutub kooseluseaduse rakendusaktide väljatöötamisse, siis ministeeriumi tööplaanis mingeid sellekohaseid asju pole,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Dagne Mihkels BNS-ile. «Praegu ei ole riigikogul puudu eelnõudest: neid küsimusi reguleerivalt on riigikogu menetluses kolm seaduseelnõud. Selles asjas tuleb valikud langetada seadusandjal,» lisas ta.

Juristide liit peab vajalikuks juriidilise ebaselguse kõrvaldamiseks jätkata õigusloomealast tööd kooseluseaduse rakendusaktide väljatöötamisel ja vastuvõtmisel. «Seda tööd on praeguses olukorras võimalik teha ja tuleks teha vastavuses hea õigusloome tavaga. Eriti oluline on seejuures tundma õppida ja analüüsida juba olemasolevat vastavat kohtupraktikat, millele viitab oma seisukohas vastavalt valitsuse kommunikatsioonibüroo teatele ka justiitsminister ise,» rõhutas liit.  

«Justiitsministri arvates ei paista lähiajal poliitilist kokkulepet kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmiseks saabuvat. Kui palju selline poliitiline ennustus tegelikkusele vastab saab vastuse ilmselt ainult siis, kui kooseluseaduse rakendusaktid on väljatöötatud ja vastuvõtmiseks esitatud,» seisab pöördumises.

Juristide liit märkis, et paljuski peaks kooseluseaduse rakendusaktide ettevalmistamine toimuma just justiitsministri eestvedamisel. Juristide liit on enda kinnitusel igati valmis justiitsministrit vajadusel toetama ja abistama vastava rakendusaktide paketi väljatöötamisel.

Riigikogu võttis kooseluseaduse vastu 9. oktoobril 2014 ja seadus hakkas kehtima mullu 1. jaanuarist. Seadus võimaldab oma kooselu registreerida ka samasoolistel paaridel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles