Helme: piirikontroll tuleb taastada enne Eesti esimest terrorirünnakut (71)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme paneb südamele, et Eestis on vaja taastada piirikontroll ja viia sisse sõjaväestatud piirivalve, enne kui riigis toimub esimene terrorirünnak, mille käigus tapetakse inimene.

«Meie ei pea ära ootama esimest Eesti pinnal tapetud terroriohvrit,» ütles Helme pressiteate vahendusel. «Järjekordne terrorirünnak Londonis, kus sai viga ka eestlane, näitab, et viimane aeg on Eesti piiridel taastada piirikontroll.»

«Meile püütakse juba pikemat aega sisendada, et me peame islamiäärmuslaste terrorirünnakutega harjuma ja see olevatki Euroopa uus normaalsus,» märkis Helme, kes on ühtlasi riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees. «Meie, eestlased, ei pea oma kodumaal harjuma ebainimlike rünnakutega. Meie peame ütlema, et Eesti pagulaskvoot on null. Meie peame ütlema, et Eesti vajab kiiresti sõjaväestatud piirivalve taastamist. Meie ei pea ära ootama esimest, Eesti pinnal tapetud terroriohvrit.»

Helme hinnangul on Eesti olukorras, kus eestimaalased ei tea, kui palju ja milliste kavatsustega käib Tallinnas Rootsi ja Soome radikaliseerunud moslemeid.

«Meil puudub ülevaade moslemitest, kes liiguvad Tallinna tänavatel,» sõnas Helme. «Paistab, et valitsus kavatseb jätkata muretult, seni kuni ka Eesti pinnal lõigatakse kellelgi kõri läbi. Mitte ükski poliitik ei tahaks sel hetkel olla peaministri nahas, kes peab niivõrd traagilise uudisega rahva ette tulema. Hoidku jumal, et Eestis ei juhtuks kunagi midagi taolist. Aga ainult jumala peale ei saa lootma jääda. Jüri Ratase valitsusel on reaalne võimalus selliseid tragöödiaid ära hoida, aga selleks on vaja kohe astuda eelpool nimetatud samme.»

Londoni metroo Parsons Greeni jaamas kõmatas reede hommikul rahvast täis vagunis plahvatus, millele järgnes põleng. Intsidendi järel toimetati haiglasse 30 inimest, neist enamik põletushaavadega. Pommiplahvatuses sai vigastada ka üks eestlane. Meedia andmeil ei plahvatanud pomm selles jõukas elamurajoonis täielikult.

Rünnaku eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (IS). Tegemist oli viienda terroriaktiga Suurbritannias viimase kuue kuu jooksul. Neli varasemat terrorirünnakut Londonis ja Manchesteris on sel aastal nõudnud 35 inimese elu.

Peaminister Theresa May teatas reede õhtul, et ohuhinnang tõsteti kriitilisele tasemele. Ühtlasi paigutatakse tema sõnul tuhat sõdurit valvama võtmetähtsusega objekte – sealhulgas tuumarajatisi, et vabastada politseiressurssi.

Kommentaarid (71)
Copy
Tagasi üles