Reformierakond liigub Tartus ülekaaluka võidu poole (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna toetajaid on Tartu valijate hulgas 41,3 protsenti, teisel kohal olevate sotside poolt hääletaks kohalikel valimistel 19,5 protsenti, näitab septembri algul Postimehe ja BNSi tellimusel tehtud küsitlus.

Uuringu järgi pääseksid uude volikogusse ka Keskerakond, EKRE, IRL ja valimisliit Tartu Heaks. Valimisliitude Tartu Eest ja Südamega Tartu ning Vasakpartei summaarne toetusprotsent on 4,4.

Valimiseelne uuring korraldati tartlaste  läbi 8.–14. septembrini. Kokku küsitleti 605 tartlast, nendest 406 plaanib valima minna või vähemasti kaalub seda. Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog selgitas, et ühes iga erakonna või valimisliidu nimega esitati vastajatele ka vastava nimekirja üheksa esimese kandidaadi nimi.

Häältepüüdjateks saavad tõenäoliselt reformierakondlane Urmas Klaas ja sotside esinumber Marju Lauristin, nentis Voog. Ta leidis, et Reformierakonna tõusu taga on nende endise suure konkurendi IRLi nõrgenemine. Sellele viitab kasvõi tõik, et varasem IRLi liige Ene Ergma on Reformierakonna kandidaatide hulgas üks suuri häälekogujaid. «Kohalikel valimistel isik loeb,» lisas Voog.

Reformierakonna esinumber Urmas Klaas oli kommentaaris tagasihoidlik: «Laseme valijal rääkida, ootame ära valimistulemused. Praegune Tartu koalitsioon on väga hästi töötanud.» Küsimusele, kas Klaasi meelest on võimalik koalitsioon moodustada ka EKREga, vastas ta: «Ei tundu, kompetentne linnajuhtimine peab jätkuma.»

«Jeesus Kristus,» oli sotside linnapeakandidaadi Jarno Lauri esimene reaktsioon Reformierakonna toetuse suurusele. Laur arvas, et ühelegi omavalitsusele ei mõju hästi ühe partei ainuvõim. «Usun, et Tartu valija saab sellest üsna hästi aru. Loomulik, et koalitsiooni puhul võtab juhtpartnerenamiku viljadest, ju siis on Tartul nelja aasta jooksul hästi läinud,» rääkis ta.

BOX:

Parteide toetus:

Reformierakond 41,3%

SDE 19,5%

Keskerakond 9,8%

EKRE 9,7%

VL Tartu Heaks 8,3%

IRL 6,8%

Muu 4,4%

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles