Ilves noomis emadepäevakõnes Tallinna haridusametit

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Urmas Luik

President Toomas Hendrik Ilves ütles Estonia kontserdisaalis peetud emadepäevakõnes, et segadus, mille on külvanud valitsejad, kohalikud või siis muud ja eriti Tallinnas, on lubamatu.


«Hariduse ja õppimise puhul pole võimalik olla liiga nõudlik. Vajadusel tuleb olla ka kriitiline ja pahane,» rääkis Ilves.

«Just emad kannavad endas seda kultuuri alust, mis eelneb haridusele, kuid milleta haridust olla ei saa. Ema keel annab helistiku, milles inimese hing hakkab mängima oma elu lugu,» sõnas Ilves.

«Meil kõigil on õigus eeldada, et need, kellele me oleme oma asjade haldamiseks andnud voli ja õiguse, kõnelevad meiega meie keeles. Selgelt ja arusaadavalt,» ütles Ilves.

«Ühelt poolt tõesti otseselt seda, et halduse ja riigi keel peab olema selge ja arusaadav. Seadused pole juristidele, need on meile kõigile. Elav keel ei tähenda vaid seda, et see kusagil tekib, vaid seda, et keelt luuakse,» märkis Ilves.

«Aga teisalt ja konkreetsemalt pean täiesti lubamatuks seda keelt, milles on kõneldud sügisel kooli alustavate laste ja nende vanematega. Täiesti lubamatu on see segadus, mille on külvanud valitsejad, kohalikud või siis muud, eriti siin Tallinnas,» hurjutas president.

«Õigem oleks küll öelda: pole kõneldud, sest iga kõnelemine kätkeb loomuldasa pürgimust selguse suunas,» ütles Ilves.

Ilvese sõnul on siin see pürgimus olnud midagi hoopis muud, ja see on lubamatu. «See on toonud kodudesse ebaselgust, emadele muret ja lastele hirmu. Hirmu kooli ees ja ebakindlust oma võimete suhtes.»

«Meie emad, lapsed ja kodud väärivad paremat kohtlemist. Me ei tohi enestele lubada vaid ilusaid sõnu emadepäeval,» rõhutas Ilves.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles