McCainil seisab ees raske lõpuvõitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste  presidendikandidaat John McCain
USA vabariiklaste presidendikandidaat John McCain Foto: AP / Scanpix

Nädal aega enne USA presidendivalimisi on vabariiklaste kandidaat John McCain sunnitud häälte saamise nimel pingutama osariikides, kus George W. Bush nelja aasta eest erilise vaevata võitis.


Demokraat Barack Obama see-eest valmistub juba kampaaniat kokku võtma, et naasta mullu veebruaris alanud valimisvõitluse põhisõnumi juurde – lubadus riiki muutusi tuua.

Reuters/Zogby küsitluse järgi on Obamal piisav edumaa kõigis osariikides, mille demokraat John Kerry 2004. aastal võitis. McCainil seevastu on raskusi isegi osariikides, millel pikaajaline vabariiklik taust.

Kaalukeelel osariigid

McCain plaanib suurema osa oma viimasest valimisnädalast veeta Floridas, Ohios, Virginias, Põhja-Carolinas, Missouris ja Indianas – osariikides, mille vabariiklased tänavuse kampaania alguses üsna kindlalt võita lootsid.

Ainus traditsiooniliselt demokraate pooldav osariik, mida McCain veel enda taha meelitada üritab, on Pennsylvania.

Obama taotleb poolehoidu vabariiklastemeelsetes piirkondades Ohios, Pennsylvanias, Virginias ja Põhja-Carolinas.

Tema kampaaniameistrite sõnul on Obama toetus veendunud demokraatide seas juba piisavalt tugev. Lisaks külastab ta nagu McCaingi Floridat, kus tulemus on veel lahtine.

Obamal suurem toetus

Reuters/Zogby küsitluse andmetel juhib Obama praegu napilt viies osariigis kaheksast, mille tulemus on valimistele otsustava tähtsusega ja kus kummalgi kandidaadil pole veel kindlat edumaad – Virginias, Põhja-Carolinas, Missouris, Nevadas ja Ohios.

McCain juhib sama küsitluse andmeil kahes kaalukeeleks olevas osariigis – Indianas ja Lääne-Virginias.

Florida, kus mõlemal sama palju poolehoidjaid, on nn otsustava tähtsusega osariikidest suurim – siin läheb jagamisele 27 kohta.

Florida otsustas ka 2000. aasta valimiste saatuse, kus pika häältelugemise järel kaalukauss napilt Bushi poole kaldus. (NYT/Washington Post/Reuters/BBC/PM)

538 Valijameest

•  USA president valitakse 538-liikmelises valijameeste kogus.
•  Kohad jagunevad osariikide vahel elanikkonna suuruse järgi.
•  Enamikus osariikides saab seal võitnud kandidaat endale kõigi valijameeste hääled, Maine’is ja Nebraskas võidakse need jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles