Keskerakond soovib õiguskantsleri hinnangut e-valimiste osas

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised 2011 Valga valimisjaoskondades
Riigikogu valimised 2011 Valga valimisjaoskondades Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed esitasid täna õiguskantslerile Indrek Tederile arupärimise, mis soovib hinnangut, kuivõrd on e-valimistega tagatud hääletamise usaldusväärsus ja kontrollitavus.

«Palume õiguskantslerilt hinnangut just e-valimiste ning põhiseaduse kooskõlas olemise osas,» selgitas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Priit Toobal.

«Nii on näiteks valimispäeval agitatsioon keelatud, kuid elektroonilise hääletamise ajal ei ole see keelatud. Elektroonilise hääletamise tehnilise poole eest vastutab suures osas valija ise ning pole võimalik kontrollida, kas hääletaja sai oma hääle anda ikka üksi ja mõjutamata,» ütles Toobal.

«Hääletamissedeliga hääletamine on reguleeritud detailselt, kuid elektroonilise hääletamine vaid üldsõnaliselt,» lisas ta.

Toobal rõhutas, et e-valimiste probleemkohti käsitles põhjalikult ka äsja avaldatud OSCE/OHDIR raport.

«Nii nagu välisvaatlejad, tahame ka meie leida ning lahendada internetihääletuse nõrgad kohad. Läbipaistvad ja ausad valimised – see peaks olema mitte ainult Keskerakonna ja OSCE, vaid kogu Eesti ühine eesmärk,» lõpetas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles