Eesti soovib Põhjala lahingugrupi juurde küberüksuse loomist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Mart Laar kohtus täna Brüsselis Põhjala ja Balti riikide kaitseministritega, et arutada regiooni riikide vahelisi koostööprojekte ning koordineerida seisukohti enne täna õhtul toimuvat Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumist.

Laar tegi tänasel kohtumisel kolleegidele ka ettepaneku moodustada Põhjala lahingugrupi juurde küberkomponent, mis toimiks konfliktipiirkondadesse saadetava nõustamisgrupina, abistades riike kriitilise informatsiooni infrastruktuuri ülesehitamisel ja viiks läbi ühiseid küberõppusi.

«Viimase aja küberrünnakutes on täheldatud ründajate koostööd kuritegeliku maailmaga,» ütles Laar. «Selle kuritegeliku partnerlusele vastu astumiseks on vaja partnerlust vastavate riiklike struktuuride ja eraettevõtluse vahel, et neid ohte tõrjuda.»

«Küberrünnakuid suudame edukalt tõrjuda siis, kui me koos töötame ning suudame nii sõjalisi kui tsiviilstruktuure ühiselt tegutsema saada,» lisas ta.

Eeskätt otsivad Balti ja Põhjala riigid täna võimalusi koostöö tegemiseks Euroopa Liidu sõjaliste võimete ühiskasutuse ehk Genti initsiatiivi raames. Laar tutvustas lisaks küberkaitsele tähelepanu juhtimisele kolleegidele ka teisi koostööprojekte, alustades Balti Kaitsekolledžist ning lõpetades Soomega ühiselt teostatud radarihankega, mis tõi Eestile märkimisväärset rahalist kokkuhoidu.

Eesti ettepanek ühise küberkomponendi loomiseks äratas osalejates huvi ja toetust ning võetakse konkreetsemalt arutluse alla järgmisel Põhjala ja Balti riikide kaitseministrite kohtumisel Stockholmis.

Kaitseministrid käsitlesid tänasel kohtumisel ka olukorda Liibüas ning Euroopa Liidu poolt teostatavaid operatsioone. Tuginedes oma laevakaitsemeeskondade kogemusele piraatlusvastases operatsioonis Atalanta toetas Eesti ettepanekut anda Euroopa Liidu jõududele vabamad käed tegutsemiseks ning luua süsteem, mis võimaldaks tabatud piraate reaalselt vanglasse saata. Kohtumisel arutati ka Suurbritannia initsiatiivi Põhjala-Balti koostöö laiendamiseks Põhjala Koostöö Grupi näol ning avaldati sellele toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles