Politsei viis lapsed julmade vanemate juurest ära neljandal väljakutsel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Politsei teatel kolis Eesti Ekspressis kirjeldatud perekond, kus nelja väikelast kasvatati näljas ja roojas, nende praegusesse elukohta möödunud aasta suvel ning oktoobrist alates sai politsei nende juurde neli väljakutset. Viimasel korral otsustas politsei lapsed perest eraldada.

Ida prefektuuri pressiesindaja Marit Liik rääkis Postimees.ee´le esimesed kolm väljakutset puudutasid avaliku korra rikkumist või võimalikku peretüli, kuid nendel kordadel polnud lapsed kodus üksi ning politseinikud ei märganud ka hügieeniga nii tõsiseid probleeme, nagu kirjeldatakse tänases leheloos.

Eesti Ekspressi andmeil sõid lapsed loomadega samast kausist, haukusid võõraste peale, nutmise asemel niutsusid ja ulgusid ning pissisid jalga tõstes nurka. Lisaks olid nad nälginud ja haiged.

Tõsised kahtlused tekkisid politseinikel Liigi sõnul pärast seda, kui nad reageerisid neljandale väljakutsele ning siis otsustasid nad lapsed perekonnast eraldada ja kutsusid kohale ka kiirabi. Seejärel edastati info abivajajate laste kohta ka lastekaitse telefonile.

«Kui politsei tegevuses on olnud antud olukorra lahendamisel puudusi, siis me selgitame need kindlasti välja ja suhtume nendesse asjadesse täie rangusega. Kui selgub, et mõni meie ametnik on jätnud midagi märkamata või tegemata, siis sellesse suhtume me tõsiselt. Kuid esialgu ei saa kedagi süüdistada millegi tegematajätmises, kui asjad pole selgitatud,» rääkis Liik.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on tegemist täiesti uskumatu juhtumiga. «Olles ka ise pisipoja isa, oli seda artiklit pea võimatu lõpuni lugeda. Selline käitumine ja laste kohtlemine on täiesti mõistetamatu,» nentis ta.

Ministri sõnul tuleb kõigepealt selgeks teha, mis täpselt tehti või tegemata jäeti. «Emotsioonid on väga kõrged ja raske on ära oodata tagantjärele uurimist. Kuid ka mina ootan selgitusi,» märkis Vaher.

Ka Marit Liik tõdes, et tegemist on äärmiselt murettekitava juhtumiga. «Kõik me tahaksime elada maailmas, kus selliseid asju ei juhtu - kus lapsevanemad hoolivad oma lastest, hoiavad neid. Päris elu paraku alati nii lilleline ei ole. Just seepärast töötavad prefektuurides lastekaitsetalitused ning korrakaitsepolitseinikele on koostatud juhend selleks, et nad oskaksid märgata laste väärkohtlemist ja teaksid, kuidas selles olukorras käituda,» rääkis ta.

Tema sõnul on tähtis mõista, et laps ei saa end sageli ise kaitsta ning seda eriti juhul, kui teda väärkohtlevad tema enda vanemad. «Seepärast on ülioluline, et kõik ametkonnad ning ühiskond laiemalt võtaks laste turvalisust äärmiselt tõsiseks, ei pigistaks iial selliste juhtumite puhul silma kinni, vaid sekkuks ja teeks kõik endast oleneva, et väikseid ilmakodanikke kaitsta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles