Vandaalid käisid Haapsalu vanal kalmistul rüüsteretkel

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhutud rist Haapsalu vanal kalmistul
Lõhutud rist Haapsalu vanal kalmistul Foto: Tõnis Padu / laanlane.ee

Haapsalu linna vanal kalmistul on viimastel päevadel lõhutud seitse risti, kirjutab portaal Läänlane.

«Järjekordne sigadus,» sõnas eile hommikul lõhutud ristid avastanud Haapsalu linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu.

Kõik lõhutud hauatähised asuvad kalmistu Posti tänava poolses osas. Enim on viga saanud üks paekivist hauatähis, kukkumisel on kivirist murdunud kaheks.

Padu sõnul pole lõhutud ristid ajaloo seisukohast olulised, kuid kultuurilooliselt kindlasti. Pooleks murdunud paekivist rist on tema sõnul selles mõttes eriline, et paekivist riste on sel kalmistul vähe. «See tuleks küll restaureerida,» ütles Padu. Ülejäänud asetatakse ilmselt haua juurde maapinnale, restaureerima neid ei hakata.

Millal ristid lõhuti, see pole teada, kuid Padu hinnangul on vandaalitsetud paari viimase ööpäeva jooksul.

Tuleval esmaspäeval on linnavalitsuses nõupidamine, kus arutatakse vana kalmistuga seonduvat. Kalmistul on varemgi hauatähiseid lõhutud. Padu sõnul on asi ilmselt selles, et kalmistule enam ei maeta ja seda paika külastatakse harva. «Tõsiselt peaks kaaluma, et võtta kalmistukoht aktiivsesse kasutusse,» rääkis Padu. Kalmistul on haudu, mida pole kümneid aastaid külastatud.

Ülematmine on kalmistute puhul tavaline. Seda tehakse, kui maetud inimese surmast on teatud aeg möödunud ja kui lähedased haudu ei korrasta ning külasta. Padu hinnangul peaks kogukond seda teemat arutama. Politsei polnud täna hommikul hauatähiste lõhkumise kohta veel teadet saanud.

Tänavu aprillis mõisteti süüdi kaks 20-aastast noormeest, kes lükkasid 2008. aasta detsembris ümber 45 hauatähist.

Rohkem pilte rüüstamisest saab vaadata portaalis laanlane.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles