Noor surmakutsar läheb kolmeks kuuks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu detsembris kolme hukkunuga avarii põhjustanud Joosep Laiksoo.
Mullu detsembris kolme hukkunuga avarii põhjustanud Joosep Laiksoo. Foto: AFP / Scanpix

Joosep Laiksoo (pildil) kaitsja sõnul on ringkonnakohtu eile mõistetud kolm kuud reaalset vangistust tühi-tähi selle kõrval, mida poiss on pidanud ühiskonna ja meedia hukkamõistu tõttu üle elama.


Kaitsja Maano Saarevälja sõnul on kuu aega tagasi täisealiseks saanud Laiksoo möödunud aasta detsembris kolme inimese hukkumisega päädinud avarii põhjustamise tõttu palju kannatanud.



«Need asjad (netikommentaarid ja artiklid – toim) ei lähe noorest inimesest mööda ja on tõhusamadki kui reaalne vangistus,» märkis kaitsja.



Saareväli ei osanud öelda, kas Laiksoode pere kaebab ringkonnakohtu otsuse edasi. Nimelt tühistas ringkonnakohus eile maakohtu otsuse Laiksood vaid tingimisi karistada ja mõistis noorele avariipõhjustajale kaks aastat vangistust, millest tuleb noormehel ära kanda kolm kuud.


Aasta ja üheksa kuud jäi Laiksoole tingimisi kaheaastase katseajaga.


Kohus põhjendas vangistuse mõistmist asjaoluga, et varem korduvalt liiklusrikkumiste eest karistatud Laiksoo ei ole oma tegudest järeldusi teinud.



«Joosep ja tema isa on otsuse teadmiseks võtnud,» nentis Saareväli. «Ma ei taha öelda, et otsus on ebaõiglane, sest see on tehtud kohtu parima äranägemise järgi. Kuid ma ei taha praegu ka seda vekslit välja käia, et otsus on õiglane.» Riigikohtusse edasikaebamiseks on Laiksoo perekonnal aega 30 päeva.



Ebaõiglaseks peab Saareväli aga, et kohus otsustas Laiksoolt kolmeks aastaks juhtimisõiguse ära võtta. «Tema väljavaated pärast neid aastaid rallimaailmas läbi lüüa on väikesed, kui mitte olematud,» lausus kaitsja. «Ta ei läinud ju meelega maanteele kedagi surmama. Kas see on ikka proportsionaalne karistus?» küsis kaitsja.



Vaieldavaks jäi Saarevälja sõnul ka see, kas kannatanul Hillar Koitlal oli õigus lühimenetluses tehtud otsust edasi kaevata ning karmimat karistust nõuda. Seadus välistab küll prokuröri apelleerimisvõimaluse, kuid kannatanu õigusi seadus ei määratle. Sellest tegi ringkonnakohus järelduse, et kannatanul on edasikaebamise õigus.



Laiksoole kuuekuulist vangistust nõudnud Hillar Koitla, kes kaotas avariis oma vanemad, nentis, et oluline pole mitte karistuse karmus, vaid et Laiksoo aru saaks, mida ta tegi. «Ma ei usu, et ta senini on oma teost aru saanud,» märkis mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles