Simson: seadusepraaki on palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonna riigikogufraktsiooni esimees Kadri Simson nõustub Allar Jõksi kriitikaga ning leiab, et parlament on vastu võtnud mitmeid praakseadusi.

«See, et riigikogust tuleb viimastel aastatel liiga palju seadusepraaki, on kahjuks tõsi,» märkis Simson.

Ta tõi kõiki reegleid rikkuva seadusloome musternäidiseks IRLi initsieeritud soolise võrdõiguslikkuse seaduse otsa poogitud kohalike omavalitsuste volikogude valimisseaduse muutmise, millega Toompea võimuerakonnad soovisid saavutada suuremat esindatust Tallinna linnavolikogus.

«Poliitikas nimetatakse sellist püüdlust gerrymandering'iks. See on negatiivne termin teguviisi kohta millega valimisseadusi ümber tehes püütakse oma erakonnale paremat tulemust garanteerida,» selgitas Simson.

«Ka viimase aja maksutõusud on olnud ilma piisava analüüsita ning sotsiaalselt ebaõiglased. Kärped on aga sageli õigusliku ootuse printsiipi eiravad,» sõnas ta ja tõi näiteks käibemaksu- ja aktsiisitõusud ning õppelaenude hüvitamise katkestamise ja omavalitsuste tulubaasi vähendamise.

Simson meenutas, et Keskerakond on pöördunud Toomas Hendrik Ilvese poole palvega, et ta ei jõustaks maamaksu kaotamise seadust, mis võtab taas kord linnadelt ja valdadelt osa nende tulubaasist minnes vastuollu põhiseaduse mõttega.

«Olen nõus Allar Jõksiga, et istuv president võiks olla seaduste põhiseaduslikkuse järelevalves nõudlikum ja jõulisem.»

Tema hinnangul algatati seadus rohkete õigekirjavigadega, menetleti kiirkorras ilma mõjuanalüüside tegemiseta ning huvigruppe kaasamata. Lisaks puuduvat selgus, kuidas omavalitsustele saamata jääv tulu kompenseeritakse.

«Seega Jõksi poolt välja toodud hea õigusloome tava kaheksast punktist enamikku eirati,» märkis Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles