Tartu Ülikool ja EBS kaaluvad ühinemist

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool ja Eesti ainukene erakõrgkool Estonian Business School alustasid koostööd, mille kaugemaks sihiks võiks olla kahe kooli ametlik ühendamine.

Tartu Ülikool ja Estonian Business School sõlmisid eile koostöö ja integratsiooni kokkuleppe, diplomaatilises sõnastuses esimese sammu teekonnal, mille lõpus võiks saabuda kahe kooli ühinemine.

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ütleb otse, et jah, see on lõplik eesmärk. Millised nimed aga võiksid alles jääda? Kas Tartu Ülikooli Estonian Business School? «See pole nii tähtis küsimus,» ütleb Karis «Meil on näiteks Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, mida aga nimetatakse tihti lihtsalt Viljandi Kultuuriakadeemiaks. Ühe ülikooli sees võib olla mitu tugevat kaubamärki.»

EBSi rektor Peeter Kross jääb ühinemisest rääkides siiski veidi ettevaatlikumaks, ta ei välista, aga ka ei kiirusta sellega. «Liigume samm-sammult, praegu moodustame komisjoni, mis analüüsib koostöö võimalusi,» ütleb Kross. Ta viitab ka sellele, et erinevalt teistest erakoolidest, kes avalik-õiguslike ülikoolide poolt alla neelatud või ühendatud, siis EBS-l kvaliteediprobleeme pole.

«Oleme ainus eraülikool Eestis. Teeme ainsana doktoriõpet, ainsana teadust,» lisab Kross «Meil pole selliseid muresid nagu teistel erakoolidel olnud.»

Kross viitab siin tõsiasjale, et mitmed Eesti erakoolid (näiteks Audentes või Nord) on riiklike ülikoolide poolt alla neelatud just seetõttu, et nad ise on liiga nõrgaks jäänud. Sama kinnitab ka Alar Karis, viidates, et EBS on kõige tugevam Eesti erakõrgkool ja sellisena Tartu Ülikooli jaoks loomulik valik.

Näiteks eelmisel aastal kavandati Tartu Ülikooli ja Akadeemia Nord ühendamist, kuid lõpuks jäi see Tartu Ülikooli soovil katki, põhjuseks just Nordi kvaliteediprobleemid – Nordi psühholoogia õppekava sai kõrghariduse kvaliteediagentuurilt negatiivse hinnangu. Lõpuks ühines Nord seetõttu hoopiski Tallinna Ülikooliga.

Kuigi nüüd moodustatud Tartu Ülikooli ja EBSi koostöökomisjonil (või ütleme ühinemiskomisjonil) on oma ettepanekute tegemiseks aega järgmise aasta veebruarini, siis kaks kõige tähtsamat suunda on juba praegu paigas. Esiteks, ühine doktoriõpe. Ja teiseks, ruumide jagamine. Viimane tähendab seda, et Tartu Ülikooli tegevus Tallinnas kolib mingil kujul EBSi hoonetesse. «Meie ruumid Tallinnas on nadid,» tunnistab rektor Karis ausalt.

Millal ja mis kujul see kolimine võiks toimuda, kas Tartu Ülikool hakkab ruume kasutama või rentima EBSi käest, see vajab veel täpsustamist. «Tean, et Tartu Ülikoolil pole Tallinnas kuigi sobivaid õpperuume ja see oleks neile parem võimalus Tallinnas toimetamiseks,» märgib ka rektor Kross. «See tundub ka meile ratsionaalne lahendus.»

Kui ühinemine lõpuks teoks saab, siis mis viisil see võib toimuda, on praegu veel lahtine. Alar Karis meenutab varasemaid Eestis varem toimunud samalaadseid ühinemisi ja nendib, et see võib toimuda ostu-müügi tehingu kaudu ehk Tartu Ülikool ostab EBSi. «Eestis on neid asju tehtud erinevates vormides, on olnud ka nulli krooniga ostmisi,» kirjeldab Karis «Samas võin küll öelda, et me pole huvitatud kinnisvaraomaniku staatusest.»

Üheks võimalikuks komistuskiviks ühinemisteel on ka «tasuta» kõrghariduse reform, mida haridusminister Jaak Aaviksoo ette valmistab. EBS on tasuline eraülikool, oma kindla turuosa ja maksejõuliste klientidega, sellisena täiesti aktsepteeritud. Kuidas see aga mahuks Tartu Ülikooli struktuuri, kui Tartu Ülikool tulevikus enam tasulist haridust pakkuda ei tohi?

«Tasuta kõrgharidus on praegu segane ja lahtirääkimata teema,» ütleb ka Peeter Kross «Minu personaalne seisukoht on, et kui Eestisse ei jää ühtegi eraülikooli, siis on see nadi lahendus. See oleks juba päris sotsialismi moodi ja Eesti vähendaks sellega oma võimalusi.»

Alar Karis lisab tasulise-tasuta õppe kontekstis, et detailid on selles osas veel ebaselged. «Kui liitumine toimub, siis ei toimu see lähikuudel, räägime ikkagi lähiaastates,» ütleb Karis. «Kindlasti tuleb kõneks ka mingi üleminekuperiood, ja kui liitumine peaks lõpuks toimuma, siis selge on ka see, et tudengid, kes juba on EBSis, saavad lõpetada omadel tingimustel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles