Atonen: Savisaar oli isolatsioonis ja leidis siis edeva mehe

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Toomas Huik

Endise poliitiku Meelis Atoneni hinnangul on arusaamatud jutud, et kui parteid valivad presidendikandidaadi, siis on see ebademokraatlik.

Atoneni selgituste kohaselt on presidendivalimiste ralli üks suuremaid ebatäpsusi, et justkui oleks Toomas Hendrik Ilvese kandideerimine kolme erakonna valikul kuidagi ebademokraatlik.

«Kõik need, kes väidavad, et selles võiks olla midagi ebademokraatlikku, on rumaluse mängukannid või ise rumalad,» sõnas Atonen Kuku raadio saates «Keskpäevatund». «Eesti parlamentaarne ülesehitus eeldab, et president valitakse erakondade ja poliitiliste jõudude kokkulepete alusel. Nüüd on kolm neljandikku parlamendist saanud kokku leppida ja üks mees, kes on täielik luuser, mõtleb viimases hädas välja, et see on ebademokraatia.»

«Sa mõtlesid Edgar Savisaart?» küsis Priit Hõbemägi.

«Muidugi, sest Indrek Tarand pole selles mängus mingi kuningas või lipp, ta on ettur,» sõnas Atonen. «Savisaar istus ja mõtles ning oli isolatsioonis ja mängust väljas, kuid mõtles välja geniaalse käigu ja leidis edeva mehe ja käis ta välja. Nüüd nad käivad ja räägivad, et nad on demokraatia päästjad. Kõige hullem on, et mõned inimesed usuvadki neid.»

Atonen rõhutas, et tema varasem hinnang oli, et Tarand on nii põhimõtteline inimene, et tal ongi erakondadega raske asju ajada.

«Nüüd näen, et suudab kõige vähem põhimõtetega vendadega koostööd teha, et ise kandidaat olla,» nentis Atonen. «See üllatab mind ebameeldivalt. Justkui positiivne mees teeb ennast täis, aidates teisel mehel tõusta mänguplatsil tegijaks. See on nii nukker, et kõik muu on teisejärguline.»

Ärimees Rein Kilk tõstis ka esile, et koduses poliitikas tunduvad asjad pahupidi olevat: esmalt otsustavad sotsid toetada Toomas Hendrik Ilvest ja siis hakkavad arutama ning Keskerakond valis Indrek Tarandi enda kandidaadiks ja siis hakati otsima ühisosa.

«See on kahtlemata põnev ja nauditav vaadata,» hindas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles