Politsei: vargad on muutunud aktiivsemaks

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotivargus. Pilt on illustratiivne.
Kotivargus. Pilt on illustratiivne. Foto: Lauri Kulpsoo

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rauno Klaosi sõnul läheb varaste saagiks läheb kõik, mil vähegi väärtust, olgu selleks jalgrattad, tööriistad või isegi aiamaal vedelev vana metallist kauss.

Klaosi väitel näitab taas tõusu varguste kasv ja selleks, et vähendada võimalusi ohvriks langemisel, soovitab politsei inimesel endal olla hoolsam ja teha kõik selleks, et nende isiklik vara ei läheks kellegi teise kätte.

Pärnu kriminaaltalituse juht Marge Kera tõstis esile, et Pärnu politseijaoskonnas on registreeritud viimasel kahel nädalal vähemalt kolm sellist juhtumit, kus järelevalveta jäetud käekotid on omanikku vahetanud.

Kera tuletab meelde, et käe- ja kandekotid ning fotoaparaadid olgu kindlalt omaniku käe- ja vaateulatuses.

«Ka korraks selja keeramine või tähelepanu kadumine on viinud selleni, et omanik enam oma vara eest ei leia,» lisas Kera.

 Ka manitseb Kera rannamõnude nautijaid, et nood ei jätaks oma asju ujuma või süüa ostma minnes järelevalveta ning palli mängides nägemisulatusest välja.

Kera sõnul on veel parem, kui randa ei võetakski väga väärtuslikke asju kaasa. 

Aktiivseks on muutunud ka rattavargad, sest näiteks 28. juunil registreeriti Ida prefektuuris viis jalgrattavargust.

Klaosi sõnul on varga töö sageli lihtsalt tehtud, sest  üsna odava ja nõrga lukuga jalgratas on olnud kas lukustamata trepikojas või keldris.

«Neid näiteid, kus inimene läheb korraks sisseoste tegema ja jätab lukustamata ratta poe ette, võib ka mitmeid tuua,» lisas Klaos.

Tema sõnul tuleks jalgratast lukustades arvestada, et peenikesed trosslukud pole vargale suureks takistuseks. Seetõttu peaks eelistama jäikasid metallist U-lukke või jämedaid jäikade lülidega lukke, mis tangide vahele ei mahuks.

Samuti tuleb lukk paigutada ümber rattaraami rattahoidja külge. Väär on seda teha läbi esiratta, sest paljudel ratastel on võimalik see mõne sekundiga lahti võtta ja rattaraam lähedal asuva auto peale tõsta.  

«Kõige olulisem - ratast ei tohiks jätta lukustamata ka siis, kui lahkutakse vaid korraks,» rõhutas Klaos.

Klaosi sõnul tuleks nii ratast kui ka teisi esemeid ostes alles hoida ostu- ja garantiidokumendid, millega saab hiljem tõendada esemete kuuluvust omanikuga. Hea viis on ka esemete märgistamine ainult omanikule teadaoleva või siis nähtava tunnusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles