Pantvangidraama Õismäel viib kohtu ette kolm noort meest

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiu isalt nõuti lunaraha 300 000 eurot.
Neiu isalt nõuti lunaraha 300 000 eurot. Foto: SCANPIX

Eilse eelistungiga algas kohtutee 26-aastasel Nikolail, 27-aastasel Kirillil ja 17-aastasel Antonil, kes süüdistuse kohaselt röövisid 17-aastase neiu ja nõudsid tema ärimehest isalt lunarahaks 300 000 eurot.

Lugu sai alguse 11. veebruaril Tallinnas Õismäel, kus 17-aastane neiu võeti tema kodumaja trepikojas kinni.

Õhtuleht kirjutas veebruaris, et Venemaal elavale ja äri ajavale tüdruku isale tehti väljapressimiseks telefonikõne: «300 000 eurot, et teie tütrega midagi halba ei juhtuks!»

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Priit Pärkna hindas toona antud intervjuus isalt nõutud summat märkimisväärselt suureks. «Laekunud teave antud sündmuse kohta käivitas kohe protsessi ja tööle rakendati üsna suur hulk inimesi. Alates politseile info laekumisest kuni kahtlustatavateni jõudmiseni tegi peaaegu terve talitus nii öösel kui ka päeval väga aktiivselt tööd,» lisas ta.

Prokurör Rita Siniväli kinnitas, et reaalne oht tüdruku elule ja tervisele oli olemas ning vangistuskohaks ei olnud eluruumid.

Kaks ööpäeva tuli neiul vastu pidada, kuni politsei pidas 13. veebruaril kaks kahtlusalust kinni. Kolmas kahtlusalune peeti kinni päev hiljem. Mehed viibivad siiani vahi all.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik ütles Postimees.ee’le, et praegu on veel vara öelda, kui pikka karistust prokurör Ruta Siniväli kolmele noormehele nõuab. «Selle otsuse võtab prokurör vastu kohtuvaidluste ajaks, kui asja sisuline arutamine kohtus on läbi,» märkis ta.

Eile toimus Harju maakohtus eelistung, kus kohtunik Külli Iisop määras esimese istungi 11. novembrile. Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots ütles, et lähemat sisulist teavet kriminaalasja kohta anda veel ei saa. Praeguseks on selge, et menetlus tuleb osaliselt kinnine.

Vastavalt karistusseadustikule võib alaealise pantvangi võtmise eest karistada viie- kuni viieteistaastase vangistusega. Sellise väljapressimise eest, kus isikult on võetud vabadus, võib kurjategijat karistada nelja- kuni kaheteistaastase vangistusega.

Viimane suurt avalikkuse tähelepanu pälvinud inimröövi kavandamise juhtum Eestis leidis aset 2008. aastal, mil kolm meest väidetavalt planeerisid ärimees Armin Karu tütre Inese röövi ning kavatsesid 15 miljoni euro suurust lunaraha nõuda. Möödunud aastal peeti Kuressaares kohut aga neiu üle, kes oli interneti teel ähvardanud ja raha nõudnud president Toomas Hendrik Ilvese tütrelt Juulia Kristiinelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles