Eritingimustel ülikooli pürgijad kahmavad endale lõviosa tasuta kohtadest

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli tahab eritingimustel bioloogiat õppima minna nii palju noori, et üldvastuvõtu korras kandideerijaile ei pruugi ühtegi tasuta kohta jaguda.

Kõrgkoolide sisseastumise infosüsteemi SAIS andmeil võtab Tartu Ülikool (TÜ) tänavu bioloogia bakalaureuseõppe riigieelarvelistele kohtadele vastu 48 tudengit. Teisipäeva lõuna seisuga aga oli sellele erialale õppima pääsemiseks avalduse esitanud 47 noort, kes pääsevad ülikooli eritingimustel ehk teisisõnu neile on garanteeritud tasuta õppekoht vabalt valitud erialal.

Keemia erialal on tänavu 46 riigieelarvelist kohta ning sinna oli eilse seisuga avalduse esitanud juba 41 eritingimustel kandideerijat. Riigiteaduste kuuest tasuta kohast on sarnaselt täidetud juba neli ning matemaatika 36 kohast 28. Avaldusi saab esitada käesoleva nädala lõpuni.

Eritingimustel võtavad ülikoolid üldjuhul vastu õppureid, kes on tulnud olümpiaadidel kõrgetele kohtadele, lõpetanud gümnaasiumi kuldmedaliga ning kellel on väga kõrged riigieksamite tulemused või kes kandideerivad IB diplomiga ning kelle lõpueksamite tulemuste summa vastab nõutule.

TÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul on ülikool teadlikult loonud soodsama pinnase parimatest parimate tudengikandidaatide püüdmiseks, sest kogemus näitab, et nad on ülikooliõpingutes tõepoolest edukamad.

Samas märkis ta, et kuna praegu on sisseastujad esitanud avaldusi mitmesse kohta ning oma lõpliku otsuse peavad nad kinnitama alles juuli lõpus, on pingeridades veel palju «õhku» ning ka bioloogiasse ei pruugi tegelikult nii palju eritingimustel kandideerijaid jääda kui praegu kirjas.

Teisest küljest pole välistatud, et neid tuleb lähipäevil hoopis juurdegi. Eritingimustel kandideerijate arvule ei ole ülikool piiranguid seadnud ning kui peaks juhtuma, et tarkpäid on rohkemgi kui riigieelarvelisi kohti, loob ülikool omavahenditest vajaliku arvu tasuta kohti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles