Eesti kavatseb tunnustada Lõuna-Sudaani iseseisvust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded Lõuna-Sudaanlased lehvitavad riigilippudega.
Tuhanded Lõuna-Sudaanlased lehvitavad riigilippudega. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paeti sõnul kavatseb Eesti tunnustada täna iseseisvunud Lõuna-Sudaani.

«Olulisim on Lõuna-Sudaani riikluse stabiilne kujunemine ja rahumeelne eraldumine Põhja-Sudaanist,» märkis Paet. «See aitab kaasa olukorra rahunemisele kogu piirkonnas,» lisas ta.

Välisminister Paeti sõnul saab Eesti toetada Lõuna-Sudaani esimesi samme uue riigi ülesehitamisel Lõuna-Sudaani tunnustades ja sõlmides nii kiiresti kui võimalik ka diplomaatilised suhted. «Et humanitaarolukord Lõuna-Sudaanis on jätkuvalt väga halb, on oluline jätkata ka humanitaarabi andmist,» lisas ta.

Paeti sõnul on rahvusvahelise kogukonna ülesanne aidata kaasa edasise vägivalla vältimisele Lõuna-Sudaanis ja sealses laiemas piirkonnas ning ära hoida uue riigi läbikukkumine.

2005. aastal sõlmitud rahulepe nägi ette Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi läbiviimise. Referendum toimus 2011. aasta jaanuaris ning selle tulemusel otsustati Lõuna-Sudaani iseseisvumine 9. juulil. Sudaani valitsus on otsustanud tunnustada Lõuna-Sudaani iseseisva riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles