Toll hakkab piiril autonumbreid pildistama

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piiripost.
Eesti piiripost. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Riik lubab tollil hakata kõiki autonumbreid pildistama, ka saab toll õiguse kasutada röntgenit kaubareisijate pagasi ja sõidukite kontrollimisel.

«Edaspidi hakatakse piiril pildistama autosid, nende numbreid ja neid andmeid jäädvustama,» tutvustas rahandusminister Jürgen Ligi tänasel valitsuse pressikonverentsil tolliseaduse muudatusi. Ligi kinnitusel on selle eesmärgiks kuritegevuse ja salakaubaveo tõkestamine. «Need andmed on isikustamata ja mingeid uusi probleeme liiklejatele sellega ei kaasne,» kinnitas ta.
Eelnõu seletuskirja kohaselt ei tee tolli automaatne tuvastussüsteem tagantjärele kindlaks isikut, kes sõidukit juhtis. «Süsteem on pigem vahend, mille abil on võimalik tollieeskirjade rikkumise kahtlusega sõiduki piiriületus reaalajas avastada, sõiduk peatada ning õiguserikkuja teolt tabada,» toonitatakse seletuskirjas.

Politsei kiiruskaamerad ning tolli automaatsed fotosalvestusvahendid on paigaldatud erinevatesse piirkondadesse. Seadusemuudatuse koostajad toonitavad, et ei ole mõtet tõmmata paralleele liiklusseaduse alusel loodud kiirusmõõtesüsteemi andmekoguga, kuna politsei andmekogu ning tolli automaatse tuvastussüsteemi andmekogul on täiesti erinevad eesmärgid.

«Kiiruskaamerad fikseerivad ainult sõidukeid, millega ületatakse kiirust, tolli paigaldatud kaamerad jäädvustavad kõik piiri ületanud sõidukid. Kahes erinevas andmekogus töödeldavad andmed ei kattu,» seisab seletuskirjas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles