Tsahkna: Michali eesmärk jääb praegu segaseks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

IRLi kuuluva riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul arutavad nad justiitsminister Kristen Michali ettepanekud seoses mitteabieluliste kooselu õigusliku reguleerimisega kindlasti läbi, kuigi ministri eesmärk selles küsimuses jääb tema sõnul praegu segaseks.

«Michali kirjas on väga palju erinevaid probleeme kokku pandud, mis puudutavad mitteabielulist kooselu ja samasooliste abielu, lastega seotud küsimusi, varaküsimusi jpm ja siis on antud mingid valikuvõimalused, aga pole aru saada, milline on tema enda seisukoht,» rääkis Tsahkna Postimees.ee´le.

Mis puudutab samasooliste abielu seadustamist, siis selles osas pole IRLi seisukoht muutunud – ehk teisisõnu nemad seda ei poolda. Muid valikuvõimalusi tuleb erakonnal tema sõnul veel kaaluda.

Tsahkna sõnul oleks siiski kummaline reguleerida suhteid, kus inimesed on otsustanud oma suhteid mitte reguleerida ehk teisisõnu abielluda. «Seda enam, et olemasoleva õigussüsteemi abil on võimalik kõiki varalisi küsimusi juba nagunii lahendada.»

Tsahkna arvates oleks kõigepealt vajalik praegu kehtivad regulatsioonid üle vaadata ja neid kirjeldada ning siis otsustada, kus on need n-ö augud, mida oleks vaja parandada.

Justiitsminister Kristen Michal saatis neljale suuremale erakonnale kirja, milles küsib nende seisukohta mitteabielulise kooselu õigusliku reguleerimise kohta.

Michal pakkus välja neli mudelit, mille üle võiks arutleda: 1) kehtivat õigust mitte muuta; 2) luua näidislepingute pakett mitteabielulise kooselu õiguslike tagajärgede reguleerimiseks kehtiva õiguse baasil; 3) jätta kehtiv õiguskord suuresti muutmata, eemaldades vaid üksikutes seadustes mõningad asjaolud, mis asetavad mitteabielulise kooselu partnerid abikaasadega võrreldes ebavõrdsesse olukorda, või kehtestada nn partnerlusleping; 4) avada abielu institutsioon ka samasoolistele paaridele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles