Vandaalid rüüstasid taas Vistla memoriaali

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu 18. juulit keerasid kellegi kurjad käed  kummuli sadakond paekivist hauaplaati Vistla memoriaalis.
Ööl vastu 18. juulit keerasid kellegi kurjad käed kummuli sadakond paekivist hauaplaati Vistla memoriaalis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Juba teist korda viimase kuu jooksul langes vandaalide ohvriks Porkuni lahingus hukkunute mälestuseks loodud Vistla memoriaal Vistla külas Tamsalu vallas Lääne-Virumaal.

Ööl vastu 4. augustit lõhuti ja lükati seal ümber mälestussambad, teatas Ida prefektuur. Tamsalu vallavalitsus märgib oma kodulehel, et ootab rüüstamise kohta infot ning vandaalitseja(te) tabamisele viiva teabe eest on välja käia ka vaevatasu. Pealtnägijad võiksid infot anda telefonil 5050992 või e-mailile toomas.uudeberg@tamsalu.ee

Virumaa Teataja kirjutas 19. juulil, et ööl vastu 18. juulit on kellegi kurjad käed keeranud kummuli sadakond paekivist hauaplaati Vistla memoriaalis.

«Kahju küll, aga Porkuni lahing kestab edasi,» tõdes Vistla memoriaali loomise algataja Hanno Tamm toona.

Vistla memoriaali taastamise ajalugu ulatub aastasse 1988, kui Väike-Maarja Muinsuskaitse Seltsi ja ennekõike Hanno Tamme eestvedamisel alustati Vistla ühishaudade korrastamisega. Aasta hiljem püstitati Vistlasse ja Saueväljale vaskristid, mis aga väidetavalt NSV Liidu kaitseministri Dmitri Jazovi korraldusel 5. detsembril 1990 õhku lasti.

Aastast 1994 on haudade korrastamisele õla alla pannud Tamsalu vallavalitsus. Seoses ühishaudade lahtikaevamisega 2004. aastal otsustati kalmistu taastada uuel, sõjamehele väärikal kujul.

Ida prefektuuri haldusalas ei olnud Vistla memoriaalis toimunu ainuke õigusrikkumine, mis kuulub surnu mälestuse teotamise paragrahvi alla. Nimelt ajavahemikul 1.-3. augustini varastati Ida-Virumaal Vaivara vallas Riigiküla kalmistult ingli kuju. Sellega tekitati kahju 220 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles