Ümarlaud vaagib lepitusteenuse kättesaadavust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalpedagoogid ning koolipsühholoogid koostöös sotsiaal- ja lastekaitsetöötajate ning ministeeriumit esindajatega peavad täna Tallinnas aru lepituse kui meetodi kasutamise vajalikkusest.

Kell 14 algab Lastekaitse Liidu Infokeskuses Tõnismäel arvult kolmas ümarlaud lepitusteenuse kättesaadavusest alaealise mõjutusvahendina. Ürituse korraldavad mittetulundusühing Perede ja laste nõuandekeskus ning Lastekaitse Liit.



Temaatika käsitlemise vajadus on tõstatatud omavalitsuste sotsiaal- ja lastekaitsetöötajate, koolipsühholoogide, sotsiaalpedagoogide ning alaealiste komisjonide spetsialistide poolt, edastas Lastekaitse Liit.



Lepitamine on sätestatud alaealiste mõjutusvahendite seaduses ühe mõjutusvahendina. Kuid lepituse sisu ja eesmärk on seaduses täpsemalt määratlemata.



Sellest johtuvalt puuduvad vastava kvalifikatsiooniga spetsialistid ja seadusandlusest tulenevalt ei ole võimalik kasutada ohvriabisüsteemi lepitajaid.



Probleemiks on ka see, et alaealiste komisjoni menetlusse jõuab väär- või kuriteojuhtum sageli nii hilja, et lepitamise määramine mõjutusvahendina on kaotanud mõtte.



Lisaks väär- ja kuriteojuhtumite puhul on lepitusteenuse rakendamine omal kohal ka juhtumite puhul, kus on tegemist õpilane-õpetaja, õpilane-õpilane ja laps-lapsevanem konfliktiga.



Reaalselt kasutavad nende juhtumite puhul lepitamist kas koolide sotsiaalpedagoogid, koolipsühholoogid või puudub lepituse kasutamise võimalus sootuks.



Ürituse eesmärk on otsida vastuseid küsimustele: mil määral leiab lepitus mõjutuvahendina rakendamist ja õigustab ennast; lepituse kui meetodi kasutamise vajalikkusest ennetava ja /või rehabiliteeriva teenusena töös alaealistega; kas lepitus alaealise puhul määratleda teenusena jmt.



Ümarlaua arutelust tulenevalt koostatakse ettepanekud edastamiseks haridus- ja teadusministeeriumile, sotsiaalministeeriumile ja justiitsministeeriumile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles