Pettai: Tarandi valimisprogrammi puudumine on pettumuseks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Toomas Huik

Politoloog Vello Andres Pettai hinnangul oleks presidendikandidaat Indrek Tarand võinud siiski oma valimisprogrammi esitada ning tema käitumine valimisprogrammi puudumist põhjendades on jätnud hüpliku mulje.

«Kord ta on erakonna varju pugenud ja öelnud, et erakond tegeleb programmiga, siis jälle ütleb, et üksikkandidaadina ta ei ole praktiliselt kohustatud mitte midagi tegema – et ta on kandidaadi kandidaat,» märkis Pettai Vikerraadio saatele «Päevakaja».

«Kui võtta seda konteksti, et Indrek Tarand taotleb vaid 101 inimese (s.t riigikogu liikmete – toim.) häält, siis kasvõi nende pärast tuleks teatud visioon esitada,» leidis politoloog. «Teeside puudumine on natuke pettumus küll.»

Kommenteerides Toomas Hendrik Ilvese esitatud valimisteese, tõi Pettai esile uue kreedo sõnastamise tulevaks aastakümneks. «President Ilves on teesides väga tabavalt kinni haaranud Eesti taasiseseisvumise aastapäevast ja selle kaudu üsnagi mõtlemapanevalt asetanud eelseisvad valimised uue Eesti kolmanda aastakümne konteksti,» lisas politoloog. 

Juulis ütles Indrek Tarand, et tema ja Keskerakonna ühisdeklaratsiooniga tegeleb Keskerakond. Ühisdeklaratsiooni, mis sõnastaks poolt seisukohad Eesti ees seisvatele väljakutsetele, aga ei tulnudki.

«Mina käisin Keskerakonna volikogul. Kui võtate lahti kõne, mis ma seal pidasin, siis viimases lõigus ütlesin üsna selgelt oma seisukohad, millele mul ei ole midagi lisada,» ütles ta toona.

Täna pärast vastaskandidaat Toomas Hendrik Ilvese valimisteeside avaldamist lubas Tarand avalikustada ka enda programmi, kuid ta loobus sellest.

Tarand põhjendas seda asjaoluga, et erakonnad ei küsinud suvel tema käest programmi, andes seega mõista, et ei huvitu sellest. Teiseks tahab Tarand oma käitumisega aidata kaasa sellele, et muudetaks ära seadus, mis ei luba presidendikandidaate üles seada varem kui paar päeva enne valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles