Past: avalikuks muutuv privaatne tekst saab teise tähenduse

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past
Aune Past Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kommunikatsioonikonsultandi Aune Pasti hinnangul pole poliitikutel mõtet loota, et väikses seltskonnas öeldu ei jõua kunagi avalikkuseni, mistõttu tasuks mõelda, kas inimene sooviks öeldut või kirjutatut uudisena näha.

Pasti sõnul on Walter Lipmann öelnud, et kõigepealt me nimetame ja siis näeme. Lisaks on Pierre Bourdieu väitnud, et me anname tekstile tähenduse lähtuvalt sellest, kes on teksti autor.

Pasti selgituste kohaselt tähendab see seda, et muidugi on neid, kes väidavad, et Laari jutt on lapsik ja kohatu ning see väide leiab kindlasti ka kinnituse. Teisalt on aga ka neid, kes  erinevatel põhjustel pole kunagi Laari ütlemistega nõus.

«Olen kindel, et isegi siis, kui Laar teataks, et iga Eesti inimene peaks saama tasuta elektriauto, oleks kümnete kaupa neid, kes kurjaks saaksid ja juttu rumalaks peaksid,» ütles  Past. «Mina näen Laari ütlemises pigem pikemat ajaperspektiivi, lubadust, et Eesti riik suudab seadustega enda eest seista ja, et meil on toimiv riik.»

Past soovitas aga nii poliitikutel kui ka ettevõtjatel mõelda oma iga väljaütlemise puhul, kas nad tahaksid seda lugeda internetiuudisena ja nii, et see jääb aegade lõpuni kõigile lugemiseks ja hindamiseks ning kasutamiseks.

«Pole mingit põhjendatud lootust, et ükskõik kui väikeses seltskonnas väljaöeldu ei jõua avalikkusesse kõigile lugeda ja hinnata,» selgitas ta. «Iga privaatne tekst, mis muutub avalikuks tekstiks, saab hoopis teise tähenduse.»

Pasti hinnangul pole poliitikutel ja ettevõtjatel privaatseid hetki ja vestlusi.

«See on hind, mis tuleb maksta avaliku elu tegelaseks olemise eest,» sõnas ta.

Pasti sõnul on valdkondi, kus väljaütlemised peaksid olema erilise hoolega kaalutud ja üle kontrollitud viisil, et mis jama siit võib eri tõlgendustega leida.

«On kohti, kus avaliku elu tegelane peab olema rohkem paavst kui paavst ise. Laaril on üks niisugune teema kindlasti tulistamise teema,» hindas Past.

Lisaks peaks Laar Pasti sõnul mõtlema, mis olukorda ta paneb kaasmaalasest poliitiku, kelle käest Euroopa Parlamendi koridoris kolleeg imestunult küsib,  mis värk teil seal Eestis on.

Kaitseminister Mart Laar saatis Eesti Päevalehe teatel pärast kaitseministeeriumis toimunud tulistamist Eesti Üliõpilaste Seltsi siselisti kirja, milles ta lubas, et «Eesti riigi ründajad lastakse maha ja seda garanteerin ma ka edaspidiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles