Päästekeskus otsustas menetlusest loobuda

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu lastekodule ehitatakse praegu uusi kivimaju vana hoone kõrvale.
Haapsalu lastekodule ehitatakse praegu uusi kivimaju vana hoone kõrvale. Foto: Mihkel Maripuu

Lääne-Eesti päästekeskuse direktor Ivar Kaldasaun ütles, et päästekeskus ei algata tuleohutuse spetsialisti suhtes distsiplinaarmenetlust, sest ei näinud selleks vajadust.

Haapsalu lastekodu põlengu, milles hukkus kümme inimest, kriminaalmenetluse lõpetamise määruses tehti Lääne-Eesti päästekeskusele ettepanek otsustada tuleohutuse vanemspetsialist Galina Kiiviti suhtes distsiplinaarmenetluse alustamine teenistuskohustuste mittenõuetekohase täitmise tunnustel.  

Päästekeskus otsustas menetlusest loobuda.

«Meie päästekeskuse poolt viisime kohe pärast Haapsalu lastekodu põlengut läbi teenistusliku juurdluse,» kinnitas Kaldasaun Postimees.ee'le.

Tema sõnul analüüsiti nii tuleohutuskaitse süsteemi kui ka juhtunu asjaolusid.

«Tuleohutuse vanemspetsialisti töös rikkumisi ei tuvastatud – vastupidi, Galina on olnud väga tubli, teinud kõik endast oleneva ja suutnud läbi viia täiendavate nõuete rakendamist,» sõnas Kaldasaun.

Tema sõnul oli lastekodus juurde paigaldatud tuletõkkeuksed, tihendatud sektsioonitarindeid, mis hoidsidki ära tule leviku teistesse tiibadesse.

«See oli just hea koostöö ja tubli töö tulemus,» ütles ta.

Kaldasauna väitel oli parandatud ka turvavalgustust ja signaalsüsteemi ning vanemaid seadmeid korduvalt uute vastu vahetatud.

«Ajal, kui hoone 1990-ndate keskpaigas ehitati, olid normid teistsugused,» sõnas ta.

Haapsalu lastekodu põlengu kriminaalmenetluse ekspert asus seisukohale, et Haapsalu lastekodu hoone üldaladele suitsuandurite asemel temperatuuriandurite paigaldamine ei olnud põhjendatud, kuna hoonesse tulekahjuanduri valikul tuleb eelistada suitsuandureid, sest inimese ohutuse seisukohast tagatakse ainult sellega õieaegne häire.

Ekspert asus seisukohale, et automaatne tulekahjusignalisatsioonisüsteem tervikuna ei vastanud kehtivatele nõuetele ning kõrvalekalded nõuetest olid märkimisväärsed.

«See on väga lihtsustatud vaatenurk – andurid jagunevad tehniliste näitajate järgi väga erinevalt,» väitis Kaldasaun.

Kaldasauna sõnul ei tule lähtuda ainult sellest, mis kõige kiiremini häire annab, vaid ka sellest, et ei tekiks valehäireid.

«Kui vooditingimustes lastele viiakse sooja toitu, võiks see andur toiduauru peale anda valehäireid igal õhtul ja hommikul. Seetõttu oli koridorides toidu transportimise alal temperatuuriandurid, laste tubades suitsuandurid,» selgitas Kaldasaun.

«Selliseid nüansse tuleb arvestada, see ongi paigaldaja-hooldaja kohustus, leida antud oludes parim lahendus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles