Justiitsministeerium hakkab järgmisel aastal looma kooseluseaduse eelnõu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu
Abielu Foto: SCANPIX

Justiitsminister Kristen Michal saatis täna riigikogu fraktsioonidele kirja, milles teatab kavatsusest hakata järgmisel aastal looma kooseluseaduse eelnõu, mida on  plaanis koostada sooneutraalsena, mis tähendab, et see kohalduks nii eri- kui samasoolistele paaridele.

«Eestis on pikka aega kasvanud vabaabielu ja kahanenud traditsioonilise abielu osakaal. Näiteks on viimasel kümnendil sündinud enamik lapsi väljaspool registreeritud abielu (2007. aastal 58 protsenti lastest). Samal ajal on kaasade varalised ja õiguslikud suhted muutunud aina keerukamaks,» kirjutas Michal fraktsioonidele.

Michal ütles, et seetõttu on kümnete tuhandete paaride nõrgema poole – olgu see mees või naine – turvatunne ja õiguste kaitse muutunud meie õigusruumis järjest olulisemaks ja igaühe jaoks väga tundlikuks teemaks. «Sellest tulenevalt on justiitsministeerium algatanud arutelu, analüüsinud ettetulevaid probleeme ning küsinud seisukohti kõigilt riigikogus esindatud erakondadelt.»

Michal teatas, et justiitsministeerium võtab lähtudes analüüsidest ning erakondade vastustest järgmise aasta tööplaani mitteabielulise kooselu paremaks reguleerimiseks kooseluseaduse loomise.

«Usume, et asjaiku arutelu tulemusel on võimalik jõuda tulemuseni, mis suhtub lugupidavalt kõikidesse maailmavaadetesse ning eelistustesse. Eesmärk on kõigil ühine – Eesti inimeste elu paremaks muutmine,» kirjutas Michal.

«Loodan, et selle teema käsitlus jätkub, nagu ta on alanud – asjalikult. Mul on hea meel, et nii meedia kui huvirühmad on suutnud vältida tarbetut konfrontatsiooni ning selgitada igapäevaseid küsimusi viisil, mis on erinevate osapoolte suhtes lugupidav. Olen veendunud, et sellisel viisil peaks teemakäsitlus ka jätkuma,» edastas Michal oma kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles