Õpetajate miiting lõppes riigikogu «vallutamisega»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu esine Lossi plats oli keskpäeval alanud õpetajate meeleavalduse tõttu tihedalt pedagooge ning nende toetajaid täis. Pärast kahetunnist sõnavõttude kuulamist kutsus riigikogu liige Peeter Võsa kõik soovijad majja.

Veerand tundi enne ürituse algust oli kohal juba sadu inimesi, kes täitsid platsi riigikogu hoonest kuni Vene õigeusu kirikuni, vahendas Postimehe reporter kohapealt.

Näiteks Tartumaalt oli saabunud kolm bussitäit õpetajaid, kokku umbes 80. Plakatite järgi on näha, et esindatud on ka Lääne-Virumaa, Läänemaa, Jõgevamaa.

«Keskmine õpetaja palk Eestis 640 €, Kreekas 1900 €. Otsus: toetame Kreekat!» märkis näiteks üks plakatitest.

Tulnud on ka kooliõpilasi - näiteks mütside järgi võib ära tunda Prantsuse lütseumi õpilasi, kes on plakatitega õpetajaid toetamas. Toetust avaldama on tulnud ka Eesti Õdede Liit.

Mööda tänavat tuleb aga rahvast juurde, justnagu rongkäiguna.

Enne kella 12 veel koguneti, pandi kirja sõnavõttude järjekorda.

Kell 12 algas miiting pihta, esimesena pidas kõne haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik. Ta märkis, et kuigi kohale pidi tulema 1500 inimest, tundub saabunuid rohkemgi.

Sõnavõtusoovijaid on palju.

Kohapeal oli näha meediale intervjuusid andmas ka riigikogu liikmeid Tõnis Lukast, Peeter Kreitzbergi ja Aadu Musta.

Prantsuse lütseumi õpetajad on platsile püsti pannud laua, millel müüvad õunu ja omavalmistatud pirukaid ning muffineid. Hinnad on õpetajatele poole odavamad. Müügist saadud rahaga lubavad nad tõsta õpetajate palka.

Kella 13-ks polnud sõnavõtud ikka veel lõppenud. Peetud kõnedes on välja toodud, et õpetaja on ikka koolmeister, tippspetsialist, kellele tuleb sellele vastavat palka maksta. Praegu jääb aga pedagoogide palk alla Eesti keskmise, vaid . Lisaks on pedagoog ka lasteaiaõpetaja, kelle töötasu sõltub aga hoopiski kohalikust omavalitsusest ja selle võimalustest, paraku suudavad neile korraliku palka maksta vaid rikkamad omavalitsused.

Meeleolu kohapeal on positiivne, inimesed lõbusad, plaksutavad innukalt sõnavõttudel kõlavate tabavate või olulisemate ütluste peale.

Meeleavalduse lõpuks on kavas teha ka valitsusele ja riigikogule pöördumine õpetajate poolt. Riigikogu esimees Ene Ergma on lubanud seda vastu võtma tulla. Kuna valitsusest pole keegi kohale tulemas, lubas Rondik pöördumise ise käsipostiga Ansipile viia.

Kell 13.41 lõppesid sõnavõtud. Siis kutsus riigikogu liige Peeter Võsa õpetajad parlamendihoonesse, nimetades neid kõiki oma külalisteks. Kõik huvilised, kel oli isikutunnistus kaasas, saidki turvakontrollist läbi. Praegu jalutavad õpetajad rahulikult mööda riigikogu hoonet maja ilma igasuguste saatjateta ringi.

Kell 14.20. Lossi plats on rahvast tühi, bussid on ära sõitnud.

Üks parlamendihoones käinud õpetaja nimetas käiku sõnadega «õpetajad vallutasid riigikogu». Tema sõnul mindi suure hulgaga korraga majja sisse, riigikogu turvanud politseinikud väidetavalt nende dokumente ei kontrollinud. Soovijad istusid riigikogu suures saalis laudade taha, hiljem viidi miitingust jäänud plakateid riigikogu liikmete kabinettide uste taha, näiteks jäid mõned mälestuseks Mailis Repsi ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles