Eesti paar tegi kolme aastaga mootorrattal maailmale tiiru peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmarändurid Kariina Tšursin ja Margus Sootla jõudsid pärast 3 aastast ümbermaailmareisi tagasi kodumaale Eestisse.
Maailmarändurid Kariina Tšursin ja Margus Sootla jõudsid pärast 3 aastast ümbermaailmareisi tagasi kodumaale Eestisse. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna naasid Eestisse Kariina Tšursin ja Margus Sootla, kes tegid kolm aastat või õigemini 1126 päeva kestnud motoreisi jooksul tiiru ümber maakera.

Tšursin ja Sootla asusid rännakule 1. oktoobril 2008 aastal, kui laev viis nad Paldiskist Kapellskäri. Sealt suunduti Londonisse, siis Madridi ja sealt juba Lõuna-Ameerikasse.

See võis olla reisi kõige lihtsam osa, sest pärast seda pidid matkajad mootorratast lükkama üle lumise mäekuru 5385 meetri kõrgusel merepinnast Himaalaja mäestikus Indias.

Samuti evakueeriti nad sõjaväe transpordilennukiga maalihete ja üleujutuste tõttu välismaailmast ära lõigatud piirkonnast Pakistanis ning 11 päeva veedeti Angola ja Kongo Demokraatliku Vabariigi vahelisel eikellegimaal miiniväljade vahel.

Kokku läbisid Tšursin ja Sootla reisi jooksul mootorratta sadulas umbes 170 000 kilomeetrit, mis tõid kaasa 55 offroad kukkumist, ühte kukkumise asfaldil, neli avariid, 37 peatamist politsei poolt (0 rahalist trahvi), 13 tõsist tehnilist probleemi, kolm teelejäämist ja viis tõsisemat läbipõetud haigust. Bensiini kulus reisi jooksul umbes 8400 liitrit, mootoriõli 75 liitrit, mootoriõlifiltreid 16, tagarehve 15, esirehve 11, piduriklotse kokku 13.

Kariina Tšursin oli täna õhtul Postimehega rääkides jõudnud vaid tund aega kodus olla ja reisi lõpp polnud talle veel päriselt kohale jõudnud. «Natuke ehmatav tunne on – kolm aastat oleme teel olnud ja nüüd on kõik läbi, see on selline uus algus. Tühi tunne on,» ütles ta. Esimesena jäi pimedal kodumaal silma see, et tee ääres liikunud inimesed kandsid helkureid, mida läbi Euroopa reisides kuskil mujal näha polnud.

Eestis toimuvaga hoidsid rändajad end kursis internetist uudiseid lugedes ja põrutavamatest sündmustest andsid jooksvalt teada ka kodused. Tšursin märgib, et paratamatult jäid meediast silma eelkõige negatiivsed sündmused, nagu majanduslangus ja tööpuuduse kasv.

Kuigi reisi jooksul tuli ette palju raskeid olukordi, ei tundnud mootorratturid kordagi, et tahaksid lõpetada. Ühe ebameeldivaima juhtumina meenutab Tšursin Kongo DV ja Angola piiril eikellegimaale kinni jäämist, kuna ootamatult muudeti viisatingimusi ja varem väljastatud viisat Kongo DV enam ei tunnistanud. Seetõttu pidi paar 11 päeva eikellegimaal telkides ilma duši ja WCta läbi ajama ning mööduvatelt inimestel süüa ostma. Lõpuks lubas Angola nad tagasi riiki ja Kongo DVst mööduti ringiga. Aafrika oligi Tšursini sõnul reisi suurim šokk. «Ta on niivõrd metsik manner, kunagi ei tea, mida temalt oodata. Seal on palju keerulisem reisida kui ükskõik kus mujal,» meenutas ta.

Reisipisik on ümbermaailmaränduritel aga jätkuvalt veres ja plaanides terendavad Kesk-Aasia ning Jaapan. «Muu maailm on meil suhteliselt ära kaetud,» märkis Tšursin ja lisas, et reisidel kogetu on äärmiselt rikastav ja oma kohvitassi, dušši ja voodit igatsesid nad vaid esimesed kolm kuud. Pärast oli määrav vaid see, et telk saaks püsti turvalisse ümbrusse.

Kuna palju peatuti telgis ja raha säästmiseks tehti ise süüa, kulus Tšursinil ja Sootlal kolmeaatasele reisile ligikaudu miljon krooni – lõplikku summat nad alles arvutavad. Osa sellest saadi annetustena, kuna internetis neile kaasa elanud inimesed kandsid üle raha, tänu millele pikenes algselt tuhandepäevasena plaanitud retk tervelt 126 päeva.

Tšursin soovitab kõigil, kel sarnane plaan kuklas tiksumas, asi käsile võtta. «Kindlasti ei ole see stressivaba puhkusereis, aga minu ainuke soovitus on, et kui tõesti on suur tahtmine kuskile minna, tuleb see ellu viia, kuniks on tervist, tahtmist ja raha. Kui väga tahta, siis saab – see on meie moto,» ütles ta.

Kõigi Tšursini ja Sootla seiklustega on võimalik tutvuda blogilehel yhelteljel.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles