Kaevandusettevõte pääses kohtus hiigelkaristusest

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus.
Kaevandus. Foto: SCANPIX

Lääne maakohus mõistis õigeks loata kaevandamises süüdistatud ettevõtte, keda ähvardas kohtus ligi 23 miljoni kroonine nõue.

Prokurör oli nõudnud ASile Nordkalk ja selle endisele juhatuse liikmele Jüri Luuale (61) aastatel 2002-2008 Läänemaal Kurevere karjääris toimunud dolokivi kaevemahtude ületamise eest kokku 1,4 miljoni euro suurust karistust.

Täna mõistis kohus kohtualused õigeks, leides, et süüdistuses ei ole piisavalt arvutusi ega selgitusi, kuidas on kujunenud ilma loata kaevandatud dolokivi maht, mis on selles kriminaalasjas üheks väga oluliseks tõendamiseseme asjaoluks.

Samuti ei ole süüdistuses ära toodud ulatust, mille kohta ettevõttes varem tootmisjuhina töötanud Jüri Luud pidi teadma, et kaevandamisluba puudus. Luuale esitatud süüdistus sisaldab kohtu väitel üksteist välistavaid tegevusi.

Kohus leidis, et käesolevas kriminaalasjas on tekkinud olukord, kus kohtul ilma süüdistuse piiridest väljumata puudub võimalus tuvastada süüdistatava vastutuse aluseks olevaid asjaolusid. Süüdistus on vastuoluline, millega kaasneb tõendamiseseme asjaolude tuvastamatus, teatas kohus. ASi Nordkalk mõistis kohus õigeks, kuna ettevõttele oli esitatud süüdistus tema juhtivtöötaja poolt ettevõtte huvides kuriteo toimepanemises.

Riik esitas keskkonnaministeeriumi kaudu kohtule tsiviilhagi, millega nõudis firmalt keskkonnakahju hüvitamiseks 730 952 euro (üle 11 miljoni krooni) väljamõistmist. Lisaks küsis prokurör süüdistatavatele veel vähemalt sama suurt rahalist karistust.

Riigi kanda jäävad umbes 550 euro suurused kriminaalmenetluse kulud. Lisaks peab riik hüvitama 23 091 eurot Nordkalki õigusabi kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles