TJA raadiomõõtmised ei tuvastanud häireid ERRi raadiojaamade eetris Saaremaal

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Tehnilse Järelevalve Ameti (TJA) raadiomõõtmised ei tuvastanud häireid Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) raadiojaamade eetris Saaremaal.

TJA viis 9. novembril Saaremaal läbi raadiomõõtmised, et kontrollida rahvusringhäälingu raadiosaatjate ümbertõstmisega seotud võimalikke häireid Vikerraadio, Raadio 2 ja Klassikaraadio jaamade eetris, teatas ameti pressiesindaja.

Samuti kontrolliti eraraadiojaamade tehnilisi parameetreid. Mõõtmised ei tuvastanud ERRi ja eraraadiojaamade häireid ega jaamade kõrvalekaldeid tehnilistest normidest.

ERR esitas TJA-le 13. oktoobril taotluse, et viia Vikerraadio, Raadio 2 ja Klassikaraadio saatjad Kuressaare mastist Sauvere masti, et parendada nende jaamade levikut Saaremaa lääneosas. See taotlus rahuldati ja sagedusluba väljastati 2. novembril. Kohe pärast saatjate ümbertõstmist ja enne sagedusloa väljastamist alustas ERR oma jaamade levitugevuse testimisega ja väitis, et eraraadiojaamad segavad teatud kohtades Kuressaares nende jaamade eetrit.

TJA teostatud mõõtmistel tuvastati, et tegemist ei ole raadiohäiretega, vaid vastuvõtu probleemidega. TJA peadirektori asetäitja Priit Soomi sõnul tähendab see sisuliselt seda, et  üksikutes kohtades võib esineda nö paratamatuid probleeme signaali vastuvõtuga.

«Näiteks signaal nõrgeneb suurte metallist objektide läheduses, vastuvõtjal on puudulik häirekindlus, eetris olevate raadiojaamade signaalide tugevused on kuulamiskohas väga erinevad, mis ajab kehvemad vastuvõtjad nö «segadusse» jne,» lisas Soom.

«Tõenäoliselt tekitas mõningase probleemi ERRi jaamade vastuvõtuga see, et ERR viis oma saatjad Kuressaarest kaugemale, mille tõttu nõrgenes seal tunduvalt ERRi programmide signaal võrreldes eraraadiotega» ütles Priit Soom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles