Prokurör ei leppinud mehe tapnud naisele leebe karistuse määramisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja ringkonnaprokuratuur ei leppinud Harju maakohtu otsusega, mille järgi sai oma abikaasa surmanud naine vaid lühikese tingimisi vangistuse, ning esitas apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtusse.

Kui maakohus leidis, et 49-aastane Galina tuleb süüdi mõista surma põhjustamises ettevaatamatusest, siis prokurör on jätkuvalt seisukohal, et naist tuleks karistada tapmisparagrahvi järgi. Samuti ei leppinud prokurör Galinale tingimisi vangistuse määramisega, vaid leiab, et tapmissüü eeldab vähemalt kuueaastast vabadusekaotust.

Harju maakohus mõistis Galina tänavu oktoobri alguses süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest ning karistas teda üheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi peab naine poole aasta jooksul tasuma riigi tuludesse sundraha ning hüvitama ekspertiisi- ja kaitsjatasud.

Eelnevalt oli prokurör nõudnud Galinale miinimukaristust ehk kuueaastast vangistust. Põhja ringkonnaprokurör Rita Siniväli arvestas Galinale karistust nõudes asjaoluga, et naise abikaasa oli pikki aastaid naist halvasti kohelnud ning suure tõenäosusega oligi see tapmise ajendiks.

Nimelt selgus uurimisel, et mees oli ligi 25 aastat väldanud abielu jooksul pidevalt alkoholi kuritarvitanud, naist korduvalt rünnanud ning ka tapmisega lõppenud pärastlõunal oli mees käitunud naisega äärmiselt halvasti. Siiski ei õigustanud mehe halb käitumine prokuröri hinnangul tapmist, mistõttu ei saanud prokuratuur naise suhtes süüdistusest loobuda.

Galina kaitsja vandeadvokaat Argo Küünemäe leidis aga, et kohus pidanuks tapmissüü ümber kvalifitseerima hädakaitseks ning naise õigeks mõistma. 19. septembril alanud kohtuprotsessil ei tunnistanud Galina end tapmises süüdi.

Süüdistuse järgi pani Galina raske kuritöö toime mullu 26. juuni pärastlõunal kella 13 ajal Harjumaal Harku vallas Harkujärve külas, kus haaras tüli käigus kööginoa ja lõi sellega oma abikaasale ühe korra rindu. Mees sai üliraskelt vigastada ja suri enne meedikute sündmuskohale jõudmist.

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Galina süüdistuse tapmises, mille eest võib kohus süüdimõistmisel määrata kuni 15-aastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles