Prokurör taotleb küüditamisprotsessi lõpetamist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

86aastane Jaan Pähna, keda süüdistatakse Hiiumaa 14 perekonna Siberisse küüditamises, võib kehva tervise pärast kohtu alt pääseda-prokurör taotleb menetluse lõpetamist.


Prokuröri taotluse kohaselt ei saa asja arutada kohtualuse kehva tervisliku seisundi tõttu, kirjutas Õhtuleht. Alates 1. septembrist on kriminaalmenetluse seadustiku alusel võimalik kriminaalmenetlust lõpetada, kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ja pole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma.

ENSV Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi Hiiumaa osakonna operatiivvolinikuna töötades osales Jaan Pähna süüdistuse järgi 1949. aasta veebruaris ja märtsis 46 väljasaatmisele ja ümberasustamisele kuuluva isiku tuvastamisel. Ta kogus andmeid ning koostas 14 perekonna ja 46 inimese kohta salajased õiendid, mis olid aluseks nende väljasaatmisotsuse tegemisel. Ise võttis ta kinni kaks inimest. Pähna tegevuse tagajärjel saadeti välja 41 isikut.

Ka osales ta sama aasta 25. märtsil operatiivgrupi juhina Hiiumaalt kodudest kuue inimese kinnivõtmisel ja relvastatud valve all Lehtma sadamasse küüditatute konvoeerimispunkti toimetamisel, kust nad järgmisel päeval Novosibirski oblastisse Tatarski rajooni saadeti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles