Minister: kesiste põllumajandustoetuste tõttu kasvab toidu import

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil lehm Pärnumaal asuvas Kärdi suurfarmis.
Pildil lehm Pärnumaal asuvas Kärdi suurfarmis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti põllumehed on juba pikka aega muu Euroopa kolleegide suhtes ebavõrdses olukorras, sest Euroopa Liidu otsetoetused on meil palju väiksemad kui suurtes riikides ning minister Helir-Valdor Seederi sõnul on oht, et importtoodang hakkab Eesti toitu kõrvale tõrjuma.

Täna Tartus Eesti Põllumeeste Keskliidu ees esinenud Seeder valutab samuti väikeste otsetoetuste pärast südant ja kardab, et need võivad Eesti toidutööstuse välja suretada, vahendab Reporter.ee.

«Kindlasti tähendaks see Eesti põllumajandussektori konkurentsivõime vähenemist ja see tähendaks seda, et Eestis põllumajandustootmine väheneks, meil ei oleks võimalik saada oma kodumaist värsket ja kvaliteetset toodangut ja me hakkaksime üha rohkem tarbima importtoodangut,» kirjeldas ta musta stsenaariumit.

«Ja lisaks on loomulikult oht sektori jätkusuutlikkusele, sest kui üks sektor ei ole tasuv, konkurentsivõimeline ega perspektiivikas, siis sinna ei tule ka uusi tootjaid, uusi alustajaid ja noori ettevõtjaid peale. Nii et on väga oluline saavutada võrdsed konkurentsitingimused perspektiivtootmiseks ja sel juhul on Eesti põllumajandus väga konkurentsivõimeline ja perspektiivikas,» rääkis Seeder.

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra ütles, et aastal 2004, kui Eesti ELi  astus, lubati nii kohalikul kui ELi tasandil, et aastal 2013. toetused võrdsustuvad, kuid praegu pole sellest juttugi.

«Kui meil täna on Euroopa Liidu keskmisest toetusest 45 protsenti, siis lubatakse neid toetusi keskmisele – ma just rõhutan, keskmisele tasemele – tõsta aastaks 2028,» ütles Sõrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles