Loodusmuuseum nõuab värske direktori väljavahetamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Loodusmuuseum.
Eesti Loodusmuuseum. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti Loodusmuuseumi töötajad pöördusid avalikkuse poole märgukirjaga, milles teevad ettepaneku novembri alguses muuseumi direktoriks valitud Heidi Vilu asemele uus juht leida.

Kirjas väidetakse, et sügisel keskkonnaministeeriumi korraldatud direktorivalimistel esines mitmeid tõsiseid puudujääke ning Vilu tööle asumine direktorina seaks ohtu muuseumi suutlikkuse edaspidi täita seadusega ette nähtud keskmuuseumi kohustusi.

«Olulisemate läbi viidud konkursi puudujääkidena saab välja tuua konkursi üldist väga madalat korraldustaset, suutmatust kinni hoida tähtaegadest ja asjaajamise headest tavadest,» seisab kirjas. «Augustis välja kuulutatud konkursil puudusid fikseeritud lõpptähtaeg, üheselt mõistetav hindamisvoorude skeem ning läbipaistvus. Küsitavad on konkursitingimustes toodud madalad nõuded direktorikandidaatidele ning komisjoni ühekülgne koosseis – keskkonnaministeeriumi poolt moodustatud komisjoni kuulusid ainult ministeeriumi töötajad ning sellesse ei olnud kaasatud loodusmuuseumi töövaldkonna asjatundjaid.»

Samuti jõudis uudis uue juhi valimisest muuseumi alles eelmise direktori Maris Laja järelepärimise peale ja veel tema viimasel tööpäeval, milleks oli 31. oktoober, ei teatud muuseumis, kes on uus direktor, väidetakse kirjas. Samuti olevat Loodusmuuseumi kollektiivile algselt teatatud, et uue juhina asub tööle hoopis Vene Teatri endine juht Jaanus Kukk.

Muuseumi töötajad kirjutavad, et ei saa aru, milliste objektiivselt mõõdetavate hindamiskriteeriumite alusel langetati lõppvalik Heidi Vilu kasuks, kui konkursil osales 13 kandidaati, kelle hulgas oli rida silmapaistva loodusteadusliku tausta, pika juhtimiskogemusega ning muuseumi töövaldkonnas kompetentseid inimesi.

«Meie hinnangul on konkursi käigus kahjustatud Eesti Loodusmuuseumi institutsionaalseid huve ning konkursi tulem seab ohtu teemavaldkonnaga seotud arengusuunad riigis laiemalt,» kirjutatakse pöördumises. Töötajad nimetavad Vilu antud valdkonnas kogenematuks ja süüdistavad keskkonnaministeeriumit muuseumiseaduse ja euroopaliku töökultuuri põhimõtete rikkumises.

Kirjas väidetakse, et kohtumised keskkonnaministri ja kantsleriga ning kirjalikud pöördumised ministeeriumi poole pole siiani aidanud probleemile lahendust leida. «Omaltpoolt näeme kujunenud olukorrale ainuvõimaliku lahendusena uue konkursi väljakuulutamist, kaasates konkursikomisjoni koosseisu muuseumite eksperte ja loodusteadlasi ning spetsialiste kultuuriministeeriumist, ülikoolidest, keskkonnaministeeriumist ja Eesti Loodusmuuseumist,» seisab märgukirjas.

Pöördumisele on oma allkirjad andnud muuseumi botaanika osakonna juhataja Loore Ehrlich, geoloogia osakonna juhataja Rutt Hints, zooloogia osakonna juhataja Tiit Hunt, loodushariduse osakonna juhataja Tiiu Liimets, entomoloogia osakonna juhataja Uno Roosileht ja ekspositsiooni kuraator Kärt Maran.

Ministeeriumi kommentaar

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete juht Pavel Ivanov ütles, et Vilu valimisel sai otsustavaks tema nägemus avatud ja külastajasõbralikust muuseumist, mis veenis keskkonnaministrit. Ta lisas, et Heidi Vilu omab keskkonnavaldkonna kõrgharidust, eelnevat muuseumi töö koordineerimise ning inimeste ja projektide juhtimise kogemust. Väidet, nagu oleks muuseumi töötajatele algselt öeldud, et direktoriks saab Jaanus Kukk, nimetas Ivanov ebatäpseks. «Juhin tähelepanu, et Kukk oli üks kahest kandidaadist, kes jõudis komisjoni eelistatud kandidaatide hulka,» ütles ta. Samuti rõhutas Ivanov, et Vilu asub Loodusmuuseumi direktorina tööle alles 1. detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles