Mikser: sotsid ei muutu vene parteiga ühinedes radikaalideks

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul ei muuda võimalik Vene Erakonnaga Eestis (VEE) ühinemine sotse kuidagi radikaalsemaks - pigem on kahe erakonna suurem ühisosa sotsiaalpoliitikas.

Nagu märgivad politoloogid, on Vene Erakonna Eestis programmilised seisukohad üsna kaugeleminevad – näiteks viimaste europarlamendi valimiste ajal nõudsid nad, et vene keelel saaks Eestis ametliku staatuse ning ka mittekodanikud saaksid õiguse valida riigikogu ja europarlamenti. Viimase aja teemadest on nad sõdinud vene gümnaasiumi eestikeelsele õppele üleminemise vastu.

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser rahustas siiski valijaid, et radikaalsuse poolt nende erakond mingil kujul olla ei saa, pigem leitakse kahe partei ühisosa selle pinnalt, kuidas soovitakse lahendada ühiskonna sotsiaalprobleeme.

«Mis puudutab radikalismi, siis me ei ole üheski aspektist radikalismi poolt ega kavatse seda ka tulevikus olla. Aga ma usun, et ka vene erakonnas, kui me nendega koostöövõimalused leiame, on olemas täiesti mõõdukate mõistlike vaadetega inimesi,» leidis ta.

Mikseri sõnul on kindel, et sotsid ei toeta valimisõiguse laiendamist mittekodanikele. «Mis puudutab valimisõigust mittekodanikele, siis kindlasti mitte,» rääkis ta. Tema sõnul on ideaal passijärgne patriotism, mis tähendab, et inimesi ei eristata rahvuse või keele, vaid kodakondsuse alusel.

Küll aga oleks Mikser lahendanud teistmoodi vene gümnaasiumide eesti keelele ülemineku.

«Kindlasti me ei arva, et vene gümnaasiumi reform tuleks ära jätta. Kõik tuleks nii jätta, nagu on aastaid olnud,» rääkis ta.

«Mõistlik oleks olnud alustada altpoolt - hakata juba põhikoolist järk-järgult üle minema sellele, et õpetada osa aineid eesti keeles, ja jõuda loomulikul teel selleni, et gümnaasiumis võiks õppida olulises osas eesti keeles.»

Tema sõnul on võimalik ka praegu sellest ideest tulenevalt avara pilguga ringi vaadata ning olukorda parandada.

Mikser rõhutas, et eile otsustasid VEE ja sotsid alustada üksnes koostööläbirääkimisi. Kas need kasvavad üle ühinemiskõnelusteks, seda näitab aeg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles