Andmekaitse: kaamera riietusruumis kahjustab inimeste õigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera
Turvakaamera Foto: Mihkel Maripuu

Andmekaitse inspektsioon teatas Viimsi Spa riietusruumis filmitud videopildi internetti lekkimise peale, et riietusruumis filmimine rikub inimeste õigusi.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand selgitas, et isikuandmete kaitse seadus lubab isikute ja vara kaitseks paigaldada videokaamerad, kui see ei kahjusta ülemääraselt isikute õigust privaatsusele.

«Varem on Andmekaitse inspektsioon asunud seisukohale, et riietusruumi paigaldatud videokaamera on ülemääraselt inimeste õigusi kahjustav,» ütles Liivrand. «Riietusruumis on inimestel kõrgendatud ootus privaatsusele, sestap tuleks leida moodus, kuidas saavutada sama eesmärk nii, et isikute privaatsust kahjustataks vähem.»

Liivrand lisas, et turvakaamerate paigaldamisel on nõue, et kaamera ei tohi olla varjatud ja salvestamisest peab inimesi selgelt teavitama, näiteks silmatorkava infotahvliga. Videopilti tohib töödelda vaid selleks volitatud isik ja salvestisi säilitada mitte kauem, kui seda nõuab eelnevalt fikseeritud eesmärk.

Liivranna sõnul asub Andmekaitse inspektsioon spordiklubis toimunut ja videolõigu internetti sattumise asjaolusid uurima.

Eile hakkas Facebookis ringlema Youtube’i keskkonda laetud video, mille pealkirjaks on «Viimsi varas» ja mille on filminud Viimsi spaa riietusruumi turvakaamera. Video all olevas kirjelduses soovitakse teada, kas keegi tunneb videol olevat meest. Vaata videot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles