Maripuu teadis, et toetuste süsteem ei valmi tähtajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministri seaduseelnõu kooskõlastusdokumendil 23. oktoobrist 2007 on IT-osakonna juhataja Allan Poola märge, et IT-lahenduste valmimiseks on ebareaalselt lühike tähtaeg ja ta kooskõlastab selle vaid Riho Rahuoja lubaduse tõttu see tähtaeg üle vaadata, sellele on minister Maret Maripuu omakorda alla pannud oma jah-sõna ja digiallkirja, kirjutab

Eesti Päevaleht

.

Seega teadis minister juba aasta tagasi, et süsteemi ellurakendamisega võib tekkida probleeme.

Sel nädalal karistas minister puuetega inimeste toetuste väljamaksmise hilinemise eest sotsiaalministeeriumi kantsler Riho Tapferit ja asekantsler Riho Rahuoja noomitusega.

Asekantsler Riho Rahuoja tunnistas esmaspäeval oma vastutust ning märkis, et ei osanud piisavalt hästi olukorra riske hinnata. Samas märkis ta, et IT-juht ei oleks pidanud projekti rakendamisega nõustuma, kui ta nägi, et seda ei ole võimalik õigeaegselt läbi viia.

«See on sotsiaalvaldkonna ja ka ministeeriumi möödalaskmine, sest seaduseelnõu ettevalmistamisel pearõhk oli sisuosakonnal, aga eelnõu läbis kooskõlastuse ka meie IT-osakonnas, kes ei osanud küllaldaselt tähelepanu juhtida nendele riskidele ega ka sellele, et tähtajad, mis on pandud, ei ole realistlikud,» ütles minister Maret Maripuu rahvusringhäälingu raadiouudistele.

«Mis tuli välja meie siseauditist, oli see, et inimesed ei tunnetanud konkreetset vastutust ja veel jätkuvalt kuni viimase hetkeni lootsid, et süsteem õnnestub parandada. Nad ei tulnud õigeaegselt teadvustama, et oleks saanud teha ka teisi valikuid, näiteks seaduse jõustumist edasi lükata.»

Ministeeriumi IT-juht Allan Poola lahkus aasta lõpus ametist, sest minister Maripuu pidas teda töövõimetuspensionitega tekkinud segaduses vastutavaks. «Juhul, kui ta oli seisukohal, et seaduse muudatusest tulenevate IT-arendustega ei ole võimalik seaduse jõustumise tähtajaks valmis saada, ei oleks tohtinud ta IT-arenduste eest vastutava isikuna eelnõud kooskõlastada,» leidis sotsiaalministeerium enne jõule Postimees.ee'le antud kommentaaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles