Tallinna kiirabi muutis oma risti kollaseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kiirabi uus logo kiirabiautodel.
Tallinna kiirabi uus logo kiirabiautodel. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna kiirabi ja Eesti Punane Rist jõudsid embleemivaidluses kokkuleppele, nii et kiirabi muutis oma logol risti kollaseks ega pea välja töötama täiesti uut sümboolikat.

Seni kasutas kiirabi enda logona punast, horisontaalselt läbivate valgete triipudega risti valgel taustal, mis ümbritsetud punase kujundiga, mille ülemisel kaarel kirjas sõna TALLINN ja alumisel KIIRABI. Eesti Punane Rist ja kaitseministeerium leidsid, et see on eksitavalt sarnane rahvusvahelisele punase risti embleemile, sest kasutab põhiosas punast risti valgel taustal.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles, et läbirääkimiste tulemusel jõuti üsna mõistlikule kokkuleppele, mis sobis nii neile kui Punasele Ristile. «Meile tõi see muutus kaasa küll kulud, aga siiski oluliselt väikesemad, kui uue logo väljatöötamine,» lausus ta.

Adlase sõnul tehti majas konkurss, kus asutuse enda disainerid pakkusid välja variante eri värvikombinatsioonides ning komisjon valis välja selle lahenduse. «Kollase värvi sümboolsed tähendused ja selle sobilikkus meie erialaga leidsid heakskiidu,» ütles ta. «Kogu meie embleem peaks väljendama lennukust, kiirust, elule tagasitoomist, mida kollane ehk elu värv toetab,» selgitas Adlas.

Milliseid kulusid logo muutus täpselt Tallinna kiirabile kaasa tõi, ei olnud Adlas veel täpselt kokku löönud. «Meil on ligi 300 töötajat, kõigi tööriietusel on peal circa 5 embleemi – need tuleb ära vahetada, samuti tuleb vahetada autodel olevad kleebised ja kogu kirjavahetuse blanketid. Need on meie kulud.»

Punase Ristiga lepiti ka kokku, et esmajoones vahetatakse ära kõige enam nähtaval olevad, ringi vuravate kiirabiautode kleepsud. «See on tänaseks tehtud. Kiirabi vormiriietusel olevad embleemid vahetame ära aasta jooksul,» sõnas Adlas. Kokku on Tallinnas umbes 30 kiirabiautot, neist 14 kiirabibrigaadi on operatiivvalmisolekus ja ülejäänud reservis.

Olemasolevad kirjablanketid võib Tallinna kiirabi ära kasutada ning uued tuleb tellida juba õige logoga. «Blankettide kasutamine on seoses digiajastuga jäänud minimaalseks,» märkis Adlas samas.

Kaitseministeerium saatis augustis Tallinna kiirabile ning linna sotsiaal- ja tervishoiuametile kirja, asudes appi Eesti Punasele Ristile, kes nõudis punase risti embleemi väära kasutuse lõpetamist. Siis algatas kiirabi põhjalikuma uurimise, sest logo oli neil kasutusel juba õige mitu aastat.

Punase risti nimetuse ja embleemi seaduse kohaselt on punase risti embleem punane rist valgel taustal ja seda tohib kasutada ainult rahvusvahelises õiguses ning seaduses nimetatud juhtudel. Sellele eksitavalt sarnase nimetuse või embleemi kasutamine on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles