Maripuu «premeeris» vabastatud kantslerit 313 000 krooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Tapfer
Riho Tapfer Foto: Taimi Käos / Valgamaalane

Sotsiaalminister Maret Maripuu lasi eile valitsusel poolteist aastat ministeeriumi teeninud kantsleri Riho Tapferi ametist lahti lasta «koostöö mittelaabumise» eest, mistõttu tuleb riigil lahkujale üle 300 000 krooni hüvitist maksta.


Kuigi sotsiaalministeeriumist sule sappa saanud kantsler Tapfer tunnistas oma süüd töövõimetuspensionide ja puudetoetuse väljamaksmise viibimises, tegi minister valitsusele ettepaneku vabastada mees mitte tehtud vigade, vaid ebamäärase «koostöö mittelaabumise» eest.



Kuna ametlikult jäi Tapfer seetõttu igasugusest süüst priiks, tuleb riigil maksta talle kuue kuu palk, hüvitis kasutamata puhkusepäevade ning tasu kuue tööpäeva eest jaanuaris ehk 313 078 krooni.



Kuigi kantslerit oleks saanud vabastada ka hüvitiseta, kui valitsus oleks määranud talle ametlikult distsiplinaarkaristuse, oleks see Maripuu kinnitusel olnud liiga libe tee.



«Jah, kantsler ei saanud tööülesannetega hakkama, jah, mul on kahju, et riik peab talle veel hüvitist maksma. Kuid meenutagem, et paljud kantslerid ja kõrged riigiametnikud, kes on vabastatud distsiplinaarkaristuse põhjal, on hiljem kohtus võitnud ja seejärel on riigil tulnud neile maksta veel suurem summa,» nentis ta.



«Praeguses avaliku teenistuse seaduses on puudujääke, ja ma loodan, et justiitsminister tuleb varsti valitsusse uue avaliku teenistuse seaduse eelnõuga, mis muu hulgas kõrgete riigiametnike vabastamise kitsaskohtadele uusi lahendusi pakub,» lisas Maripuu.



Sotsiaalminister kinnitas, et kantslerit ei saanud ka vabastamata jätta, kuna neil olid erinevad nägemused ja see oleks takistanud probleemi kiiret lahendamist.



«Ma tunnistan: suur jama on kokku keeratud ja kõige enam tahan ma tehtud vead parandada,» ütles Maripuu. «Kõige kergem oleks mul ise ära minna, et tuleks uus minister, kuid tema peaks seisma silmitsi rägastikuga, milles ka mul endal on veel raske orienteeruda. Mulle tundub, et see poleks olnud aus.»



Maripuu kinnitas, et tahab probleemid lahendada ja süsteemi tööle saada, et pärast seda võtta «poliitiline vastutus, mida olen kogu aeg lubanud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles