Kapo uurija Indrek Põder sõbrustas kriminaaliga

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Politsei teeneteristi kavaler, ent nüüd ise kuriteokahtlustuse saanud kaitsepolitsei tippuurija Indrek Põder käis eraelus tihedalt läbi organiseeritud kuritegevusega seotud Ats Pärnastega, kelle kapo nädal tagasi kinni pidas.

Eelmisel nädalal Põdra kriminaalasja raames 48 tunniks kinni peetud Ats Pärnaste (35) kriminaalne register on tavakodaniku jaoks ehmatav – ta on kohtulikult viiel korral karistatud.

Aastaid tagasi pani mees näiteks toime suurkelmuse Stockmanni kaubamajas ja peksis Sauel kurikaga inimesi. Rahvusvahelises kuritegevuses on Pärnaste «säravaim etteaste» mõne aasta tagune juveeliröövide laine Itaalias. Tookord tuli Pärnastel eestlaste toime pandud röövide korraldajana Itaalia kohtu ees aru anda.

Pärnaste kriminaalsete seikluste alla mahub ka kümmekonna aasta tagune tulistamine Lasnamäel. Ent tolles juhtumis oli Pärnaste ise ohver – ta sai kuulitabamuse pähe ja pääses vaid imekombel eluga.

Viimastel aastatel on Pärnaste suutnud seaduse ees pahandustest hoiduda. Kriminaalpolitsei peab meest siiski endiselt üheks organiseeritud kuritegevusega seotud eestlaste grupeeringu liidri usaldusisikuks.

Seetõttu olid sel aastal Võrumaale kaitsepolitseinik Indrek Põdra puhkekeskusesse külla läinud kolleegid imestunud, leides eest šašlõkki küpsetava Pärnaste. Korruptsiooniuurija Põder võib küll Pärnastega lävimist põhjendada tööülesannetega, kuid nii isiklik suhtlus on kindlasti ebatavaline.

Seetõttu polnud midagi imelikku selles, et kapo täispikkadel suusamaratonidel harrastussportlasena kõrgeid kohti saavutanud Pärnaste (Vasaloppeti 269., Tartu maratoni 319., König Ludwig Laufi 81. koht) eelmisel nädalal kinni pidas ja tema kodu läbi otsis.

Vahi alla võtmiseks objektiivsed põhjused puudusid. Küll aga jagus neid põhjuseid Põdra puhul, kelle tehtud uurimisotsuseid nüüd tagantjärele analüüsitakse.

Postimehele on väidetud, et uurijaid huvitavad näiteks toimingud, mida Põder võis oma kontaktide kaudu lasta teha välismaal, kui seal käis äriasjus Krediidipanga juht Andrus Kluge.

Ajakirjanduse info põhjal oli Põder oma sidemete kaudu segatud Krediidipanga osaluse jaotuse pärast tekkinud konflikti ja just sellepärast hakati kapos tema tegevust uurima.

Altkäemaksu võtmises kahtlustatava Põdra suurim ametialane tunnustus pärineb 2005. aastast, mil ta sai politseiametilt politsei teeneteristi. Postimehele väideti, et Põdra tunnustamise taga võis olla tema hea sõber, nüüd samas kriminaalasjas kahtlustatav politsei sisekontrolli endine juht Meelis Taniel.

Postimehe katsed politseist neile väidetele kinnitust leida jäid kahe tööpäeva pikkuse ootamise järel tulemuseta. Kes Põdra teeneteristi saamiseks politseiameti juhtkonnale esitas ja mis põhjendusega seda tehti, jäi selgusetuks. Ainus märge teeneteristi saamise juures oli «koostöö eest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles