Kohtuasjadega seotud riigilõivud võivad alaneda mitu korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles BNSile esmaspäeval, et justiitsministeeriumis valmiva seaduseelnõu kehtestamisel võivad kohtuasjadega seotud riigilõivud alaneda kolm kuni viis korda, seadus on kavas jõustada tänavu juulis.

Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik tutvustas esmaspäeval riigikogu rahanduskomisjonile riigilõivude alandamise kava.

Sellekohane justiitsministeeriumis koostatav eelnõu on Sesteri sõnul saanud juba täiendused kohtunike esindajatelt ning peaks jaanuari lõpul jõudma ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile. Valitsus peaks eelnõu riigikogule esitama märtsis, nii et peaks olema võimalik seaduse jõustumine juulis, märkis Sester.

«Tundsime komisjonis huvi, kui suur oleks reaaleluliselt vaadatuna lõivude vähenemine,» ütles Sester. «Võime rääkida lõivude alandamisest kolm kuni viis korda.»

Lõivud saavad olema Euroopa keskmised

Euroopas on riigilõivude suuruse määramisel kaks koolkonda, selgitas Sester. Ühte leeri kuuluvad riigid, mis on fikseerinud riigilõivud konkreetsete summadena, ning teise leeri riigid, sealhulgas Eesti, mis võtavad lõivu vastavalt hagi suurusele. Sesteri sõnul selles osas Eesti lähenemine kavandatava muudatuse järel ei muutu.

Ministeerium lähtus lõivude suuruse määramisel Euroopa riikides kehtivate lõivude mediaanist, mis on saadud pärast kõige madalamate lõivude ja kõige kõrgemate lõivudega riikide kõrvalejätmise järel. Nii peaksid Eesti vastavad riigilõivud olema edaspidi Euroopa keskmised, selgitas Sester.

Kohtuasjadega seotud riigilõivude alandamise vajadusele on viidanud nii riigikohtu üldkogu kui ka õiguskantsler. Justiitsministeerium teatas mullu septembris, et on teemaga mõnda aega tegelenud, seaduseelnõu valmimine oli kavandatud mullu sügisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles