Eesti tõusis maailmas ajakirjandusvabaduselt 3.- 4. kohale

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eesti on ajakirjandusvabaduse poolest maailmas 3.-4. kohal, selgub rahvusvahelise organisatsiooni Piirideta Reporterid (Reporters Without Borders) täna avaldatud indeksist.

2011. aasta põhjal koostatud raport analüüsib 179 riiki ning Eesti jagab tabelis 3.-4. kohta Hollandiga. Ajakirjandusvabaduse poolest on Eestist eespool vaid Soome ja Norra.

Varasema ajaga võrreldes on Eesti läbi teinud suure arengu – viimases, 2010. aastal ilmunud raportis oldi koos Iirimaaga 9.-10. kohal.

Raport märgib, et viimase raportiga võrreldes on Balti riikide erinevus ajakirjandusvabaduse poolest suurenenud. Samal ajal kui Eesti on püsinud tabeli esikümnes, kukkusid Leedu 30. ja Läti 50. kohale. Naabrite positsioone mõjutasid enim ajakirjandusvabadust kärpivad kohtuotsused ja võimuasutuste sekkumine ajakirjanduse tegevusse.

Täna avaldatud raportis asub viiendal positsioonil Austria. Kuuendat-seitsmendat positsiooni jagavad Island ja Luksemburg, Šveits on kaheksas, Roheneemesaared üheksas ning Kanada ja Taani jagavad kümnendat ja üheteistkümnendat kohta. Venemaa on pressivabaduselt 142. kohal.

Kõige piiratum on pressivabadus aga 177. kohal asuvas Turkmenistanis, 178. kohal asuvas Põhja-Koreas ja 179. kohal asuvas Eritreas.

Tänavu on muudetud riikide hindamise metoodikat ja küsimustele anti rohkem miinuspunkte, mistõttu on tippriikidel negatiivne tulemus. Muudatusega taheti riike paremini eristada. Tabeli loojad rõhutasid siiski, et kui keegi soovib tänavusi tulemusi võrrelda varasematega, tuleks punktisumma asemel vaadata riikide kohta tabelis.

Reitingus võeti arvesse sündmused, mis toimusid 1. detsembri 2010 ja 30. novembri 2011 vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles