TV3: kaitsevägi maadles Võrus korstnaga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TV3 / Seitsmesed Uudised

Kaitseväelased püüdsid Võrus õhata jõude seisvat korstent, kuid see õnnestus alles kolmandal katsel.

Täna lubasid kaitseväelased õhku lasta Võrus tühermaal asuva korstna ja nupule vajutatigi täpselt kell 14.00, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Kõva kärgatus küll käis, aga korsten seisis püsti nagu muiste. Kaitseväelased kommenteerisid juba varem, et kui 22-meetrise korstna õhkimine maikuus läks nagu õlitatult, siis 55-meetrine on erakordselt kõrge. Korsten õnnestuski õhku lasta alles kolmandal katsel.

«Ei tekkinud piisavalt purustusjõudu, et see massiivne korsten puruks lasta. Esialgu arvatakse, et asi on lõhkeaines,» rääkis Lõuna kaitseringkonna teabeohvitser Kristjan Kostabi.

«Tegemist oli massiivse ehitisega ning varistamisel kasutatakse vähe lõhkeainet, et kahjud ümbritsevale oleks minimaalsed,» täpsustas Kostabi.

 «See ei ole lahingusituatsioon kus on tähtis saavutada eesmärk vahendeid valimata. Rohkem lõhkeainet lõhketöödel tähendab ka suuremat ohtu, näiteks kildude kaugemale lendamist, mida oli vaja Võrus hoonete läheduses vältida,» selgitas Kostabi.

 «Kunagi ei näe ehituse müüritise sisse. Seal võib olla sarruseid, i-talasid, õhuvahesid mis kõik mõjutavad lõhkeaine purustusjõudu. Nii massiivse ehitise ja varistamiseks vajaliku lõhkeaine koguse juures võivad need lõhketööd mõjutada nagu neljapäeval juhtuski. Me olime sellega arvestanud,» lisas teabeohvitser.

 Korsten varistati kolmandal katsel kell 15.41.

 «Kaitsevägi sai ülesande täidetud, korsten varistati võimalikult väikesele maa-alale ilma kahjudeta ümbritsevale. Näiteks mõnekümne meetri kaugusel olev elektrialajaam jäi terveks, mille kaotamine sellise ilmaga oleks olnud väga halb,» ütles Kostabi ning lisas, et kaitseväe pioneere ei saa süüdistada ebaprofessionaalsuses vaid vastupidi, olemasolevate vahenditega viidi töö väga edukalt lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles