Galojani ähvardab rahvusvaheline tagaotsimine

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan kohtus
Anna-Maria Galojan kohtus Foto: Priit Simson

Et täna vanglakaristust kandma asuma pidanud Anna-Maria Galojan vanglasse ei ilmunud, hakkab teda homsest taga otsima politsei.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv ütles Postimehele, et vangla esitab homme politseile taotluse naise sundtoomiseks.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaarel Kuusk sõnas, et kui taotletakse isiku sundtoomist, siis kõigepealt üritataksegi isikut määratud korras kinnipidamisasutusse tuua. «Kui see ei õnnestu, kuulutatakse isik kohtu poolt määrusega tagaotsitavaks.»

Keskkriminaalpolitsei juhtivkriminaalametnik Sergo Eelmäe lisas, et sundtoomise taotlus on politseile täitmiseks. «Kõik etapid tuleb läbida põhjendamatult viivitamata. Kindlasti otsib politsei isikuid kohtadest, kust konkreetse isiku leidmine võiks olla tõenäoline,» lausus ta, pidamata mõistlikuks täpsemalt politsei otsimistaktikat kommenteerida.

«Kui otsimise käigus selgub näiteks, et isik on Eestist lahkunud, saab justiitsministeerium välja anda ka Euroopa vahistamismääruse, mille alusel saab politsei alustada ka rahvusvahelist tagaotsimist,» märkis Kuusk.

Galojan ütles Elu24-le paar nädalat tagasi, et on Londonis ega kavatse niipea Eestisse naasta. Väidetavalt on tal palgatud advokaadid, kes töötavad selle nimel, et tühistada kohtuotsus, millega ta süüdi mõisteti.

Küsimusele, kas politsei jaoks on Galojani sellised teated siduvad või olulised, vastas Eelmäe: «Igasugune kättesaadav info on vaja üle kontrollida, kaasa arvatud info, mida isik enda kohta ise levitab.»

Konkreetset aega, kui kaua Galojani otsitakse Eesti pinnalt, enne kui taotletakse justiitsministeeriumilt Euroopa vahistamismääruse väljaandmist, ei ole Eelmäe sõnul ette antud. «Euroopa vahistamismääruse võib anda välja praktiliselt kohe, kui kohus on isiku tagaotsitavaks kuulutanud.»

Eelmäe ütles, et politsei täidab aastas keskmiselt 20 Euroopa vahistamismäärust.

Michal: teise riiki pakku minna pole mõtet

Justiitsminister Kristen Michal ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et teise riiki pakku minna ei ole mõtet, sest kui inimest Eestist ei leita, siis antakse välja Euroopa vahistamismäärus ja ta muutub tagaotsitavaks Interpolis ja Schengeni infosüsteemis.

Michal lisas, et siis otsustab juba teise riigi kohus, kas inimene antakse Eestile välja ja tavaliselt täidetakse Euroopa vahistamismäärus automaatselt.

Galojan on ka vihjanud, et ta kaalub poliitilise varjupaiga küsimist. Justiitsministri hinnangul on see küll võimalik, kuid antud juhtumi puhul pole mingit alust arvata, et süüdimõistetu oleks Eestis poliitiliselt tagakiusatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles