Laupäeval toimuvad Tallinnas ja Tartus ACTA-vastased meeleavaldused

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ACTA leppe protestid toimuvad tulevadl laupäeval üle Euroopa.
ACTA leppe protestid toimuvad tulevadl laupäeval üle Euroopa. Foto: maps.google.com

Laupäeval korraldatakse Tallinnas ja Tartus meeleavaldused, millega protesteeritakse võltsimisvastane kaubanduslepingu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vastu.

Protesti korraldajad kutsuvad inimesi üles aktiivselt oma meelsust näitama. «Rahvusvahelist ilmet võttev protestiaktsioon tuleb läbi viia ka Eestis. Selleks on vaja teie kõigi häält - kas siis esitades päringuid valitsusasutustele - ükskõik kas telefoni teel, e-mailitsi või Facebookis (juhul, kui on veel ruumi) - või kogunedes Tallinnasse ja Tartusse meelt avaldama.»

Laupäev, 11. veebruar on ülemaailmne ACTA-vastase meeleavalduse päev. Meeleavaldusi korraldatakse üle kogu Euroopa ning lisaks veel USAs, Kanadas ja Austraalias.

Tallinna meeleavaldus toimub Islandi väljakul ning Tartu oma Raekoja platsil. Mõlemad algavad kell 13.

«Idee on ühene: tõmmata tähelepanu tõsiasjale, et üle maailma kavandatav «võltsimisvastane kaubanduslepe» puudutab kõikide inimõigusi, kõikide vabadust kasutada internetti ja pärsib meie tiigrihüppeid ning e-riiki. ACTA lepe on rahva tahte vastu ning kaitseb käputäie suurkorporatsioonide rahalisi huvisid. Lisaks internetivabaduse kaotuse- ja tsensuuriohule ilmestavad lepet mitmetähenduslikud sätted ka põllumajandusele ja meditsiinile,» seisab üleskutses.

Jaanuari lõpus allkirjastasid ACTA leppe 22 Euroopa riiki. Eesti ei ole veel allkirjastanud. ACTA ratifitseerimise Euroopa Liidu tasemel otsustab juunis Euroopa Parlament.

Eestis ei ole veel täit selgust, kas ACTA peab ratifitseerima riigikogu või piisab valitsuse allkirjast. Küsimusega tegelevad välisministeerium ja justiitsministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles