Prokuratuur: Galojan osales kohtuprotsessil korralikult

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan kohtus 14.04.11
Anna-Maria Galojan kohtus 14.04.11 Foto: Jelena Rudi

Prokuratuuri väitel ei taotlenud praegu vanglast hoiduvat ja väidetavalt hoopis Londonis viibiva Anna-Maria Galojani suhtes prokurör tõkendit, sest oma eelneva käitumisega ei andnud ta selleks mingit põhjust.

«Prokuröril polnud võimalik Anna-Maria Galojani karistusest kõrvalehoidumist ette näha, sellepärast et ta ei andnud oma varasema käitumisega tõkendi määramiseks mingit põhjust,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder.

«Galojaniga ei tekkinud eeluurimisel ega ka kohtus kordagi probleemi, et ta poleks kohale tulnud. Isegi kui ta vahepeal välismaal käis, siis kohtusse ja uurija juurde ilmus ta alati ette nähtud ajal. Seega polnud ka mingit alust kohtuprotsessi lõpus tõkendit taotleda,» lisas Põder.

Ta selgitas, et tõkendi määramine ei ole rutiin, mis järgneb alati kahtlustuse esitamisele - kõigile kahtlustatavatele tõkendit ei kehtestata. «Iga kord langetatakse eraldi otsus, lähtudes konkreetsest isikust ja tema toimepandud teost.»

Kõige levinum tõkend on Põdra sõnul elukohast lahkumise keeld, mida võib määrata uurija või prokurör. «See tähendab, et kahtlustatav või süüdistatav ei tohi lahkuda menetleja loata oma elukohast kauemaks kui kolmeks ööpäevaks.»

«Vahistamine on väga erandlik ja seda kasutatakse vaid inimeste puhul, kes võivad kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduda või jätkuvalt toime panna kuritegusid. Kohus võib võtta kahtlustatava või süüdistatava vahi alla näiteks siis, kui teda on varem samalaadse kuriteo eest korduvalt karistatud või kui ta on toime pannud esimese astme kuriteo, näiteks tapmise või mõrva,» märkis Põder.

Suures ulatuses raha omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises süüdi mõistetud Galojan pidi eile asuma Tallinna vanglas kandma talle määratud viiekuist vanglakaristust, ent ei ole siiani kohale ilmunud. Täna esitas vangla politseile taotluse naise sundtoomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles