Teisipäeval tähistatakse holokaustipäeva

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitz-Birkenau koonduslaager
Auschwitz-Birkenau koonduslaager Foto: Caro / Scanpix

Teisipäeval tähistatakse mitmel pool üle Eesti juutide leinapäeva, mida tuntakse ka holokaustipäeva nime all.

Teisipäeval , 27 jaanuaril toimuvad holokausti mälestuspäeva üritused Tallinnas ja Kloogal, vahendas ürituste korraldaja.

Kloogal toimub holokausti mälestusmärgi juures kell 11.00 küünalde süütamine hukkunute mälestuseks. Sellele järgneb kell 13.30 kontsert Tallinna Sünagoogis.

Mälestuspäeva üritustest võtavad osa Eesti ja mitmete välisriikide esindajad, kirikujuhid, Eesti Juudi Kogukond ja mitmed kodanike ühendused. Ligi kümne riigi suursaadikud on lubanud kohale tulla. Mälestuspäeval süüdatakse mõrvatute mälestuseks küünlad ja asetatakse mälestustahvli jalamile pärjad.

Holokausti mälestuspäeva tähistamine on muutunud iga-aastaseks traditsiooniks, mida on korraldanud Jeruusalemma Rahvusvaheline Kristlik Suursaatkond (JRKS) koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga Kloogal juba alates 2003. aastast.

Igal aastal on mälestusmärgi esine väljak täitunud autode ja bussidega, tuues kohale suure hulga osavõtjaid: nii riikide ja organisatsioonide esindajaid kui ka lihtsalt kodanikke.

Samuti on kohal viibinud mitmed eesti kõrged vaimulikud juhid ja Eesti pearabi. Sajad süüdatud küünlad on jätnud osavõtjatele mälestussündmusest kustumatu mulje.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles