Ilves: valitsus peaks ACTA osas kuulama meie IT-inimesi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves ütles, et ACTA temaatika vajab demokraatlikule riigile kohast arutelu, milles arvestatakse rahva ja IT-ekspertide arvamustega ja mis on vaba poliitikute üleolevast suhtumisest.

Ilves märkis, et Eesti erakordselt kõrge positsioon maailmas tuleneb kahest tõukest: Eesti uuendusmeelsetest IT-ettevõtjatest ning riigi valmisolekust rakendada innovaatilisi lahendusi, nagu e-maksuamet, e-valimised, X-tee, digiretsept ja teised.

«Oleks mõistlik nüüd kuulata neidsamu loojaid ja innovaatoreid, kui mingi asi teeb neile muret. Mõistus tõrgub naermast nende mõtete üle, nende inimeste kogutud tarkus just IT-vallas on liiga suur, et nende arvamused kohe kõrvale heita. Nemad, enamasti noored või nooremad, on tulevase Eesti kujundajad,» sõnas Ilves.

President tegi ettepaneku eksperte ja noori kuulata ja pidada demokraatlikule riigile kohast arutelu, mis oleks vaba üleolevusest. «Poliitikud ei saa hetkekski unustada, kes on nende tööandja. Selleks on rahvas, kelle hulka kuuluvad ka Eesti IT-edulugu kujundanud inimesed,» märkis Ilves.

President oli seisukohal, et kui Eestis on rahval ACTA kohta küsimusi ja kõhklusi, siis peavad kõik asjassepuutuvad poliitikud ja ametnikud rahulikult ja ausalt vastama. Tema sõnul on meeleavalduste taga nii protest selgitamata mõjudega kaubanduslepingu vastu kui ka inimeste laiem rahulolematus võimu senise suhtlemise üle.

ACTAga liitumise või mitteliitumise kohta president seisukohta ei võtnud, vaid leidis, et info- ja internetivabadust tuleb kasutada parimal moel. Seejuures vajab kaalumist, millise õigusaktiga ja kuidas tuleks need õigused sätestada.

«Inimeste võimalust end harida, kuulata muusikat, vaadata filme ei tohi ebaõiglaselt piirata, samas tuleb autoritele nende loomingu eest õiglaselt maksta. Seepärast kutsun üles otsima vabadust austavaid kaasaaegseid autorikaitseabinõusid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles