Sotsid ei toeta ACTAt tema praegusel kujul

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ACTA meeleavaldus Vabaduse väljakul 12.02,2012
ACTA meeleavaldus Vabaduse väljakul 12.02,2012 Foto: Viktor Burkivski

Sotsiaaldemokraadid otsustasid pärast tänast kohtumist kolme ministeeriumi esindajate, Autorite Ühingu esimehe ja ACTA vastaste organisatsioonide juhtidega mitte toetada Eesti ühinemist võltsimisvastase kaubanduslepinguga.

«ACTA lähenemine autoriõiguste kaitsmise küsimusele küberruumis ei näi lähtuvat globaalse infoajastu vaimust,» ütles SDE esimees Sven Mikser. «Autoriõigusi ja intellektuaalset omandit tuleb kaitsta ja seda ka internetis, kuid seda ei saa teha kodanikuühiskonna ja parlamendi selja taga sõlmitava lepinguga. Niisugust lahendust sotsiaaldemokraadid ei toeta.»

Mikser pidas kahetsusväärseks, et tohutut avalikku huvi ja ühiskondlikku mõju omava leppe läbirääkimistel läks valitsus mööda nii rahvast kui rahva valitud esinduskogust. «Arvestades, et nii Euroopa Parlament kui ka paljud liikmesriigid on aja maha võtnud, peaksime ka meie astuma sammu tagasi ja alustama arutelu algusest, kuulates kõigi huvirühmade seisukohti ja arutades põhjalikult läbi leppe võimaliku mõju infovabadusele ja inimeste põhiõigustele,» rääkis Mikser.

«Eestil kui ühel juhtival e-riigil tuleks ACTA lepingu sabas lohisemise asemel näidata üles initsiatiivi selliste intellektuaalomandi kaitse meetmete välja töötamiseks, mis vastaksid 21. sajandi vajadustele,» lisas ta.

Samuti SDEsse kuuluva Jevgeni Ossinovski sõnul on mitmed lepingu kandvad sätted ebaselgelt sõnastatud. «Seetõttu ei ole võimalik öelda, millised on ACTA pikaajalised mõjud ning kas pärast ACTAga liitumist on inimeste põhiõigused- ja vabadused ikka piisavalt tagatud. Sotsiaaldemokraadid ACTAt tema praegusel kujul ei toeta,» märkis Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles